Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag05.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

AMF köper för 2 miljarder

Publicerad: 8 maj 2015, 08:14

AMF köper en del av en större portfölj med handelsfastigheter i Finland och Sverige. Portföljen, som omfattar 40 fastigheter med ett totalt värde på cirka 6,1 miljarder kronor kommer att ägas till lika delar av den finska detaljhandelskoncernen Kesko, det finska livförsäkringsbolaget Ilmarinen och pensionsbolaget AMF.


Ämnen i artikeln:

FinlandIlmarinenAMF FastigheterAMF

AMFs fastighetsinnehav består för närvarande av det helägda bolaget AMF Fastigheter, med kommersiella fastigheter i Stockholmsregionen, och det hälftenägda bolaget Rikshem.

– Förvärvet kompletterar våra befintliga fastighetsinvesteringar på ett bra sätt. Inriktningen mot livsmedel och långa hyresavtal ger stabila och förutsägbara hyresflöden. Starka partners som Ilmarinen och Kesko borgar också för ett professionellt och långsiktigt samarbete, säger Martin Tufvesson, investeringsansvarig Fastigheter inom AMF.

Den aktuella portföljen består av 40 handelsfastigheter huvudsakligen belägna i medelstora städer i södra Finland samt i några större svenska städer. Portföljen fördelar sig på tre köpcentrum, 29 större och medelstora dagligvarubutiker i Finland (K-citymarket och K-supermarket) och 8 fastigheter med byggvaruhandel (K-Rauta), varav sex stycken i Sverige och två i Finland. Keskogruppen med olika varumärken är den dominerande hyresgästen och svarar för nära 80 procent av det samlade hyresvärdet. Hyresavtalen löper i snitt cirka 12 år.

Kesko kommer att kvarstå som långsiktig delägare och såväl Ilmarinen som AMF har bedömt ett samägande i bolagsform som en mycket intressant och långsiktig investering. AMFs investering motsvarar en fastighetsexponering om cirka 2 miljarder SEK.

Tillträde sker i slutet av juni 2015. Kommersiell rådgivare till AMF har varit JLL Capital Markets. Krogerus och Hannes Snellman har varit juridiska rådgivare och Skeppsbron Skatt har svarat för skattemässig rådgivning.

Fastighetsportföljen inom AMF har idag ett marknadsvärde om cirka 50 miljarder kronorinklusive delägarskap i bostadsbolaget Rikshem.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande AMF

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.