Transaktioner
AMF i jätteaffär: Säljer del av kvarteret Urban Escape till AP7
Publicerad: 15 maj 2023, 12:55
Gör 1/3-dels styckeaffär. Richard Gröttheim, vd AP7, Thomas Erséus vd AMF Fastigheter och Katarina Romberg, chef för alternativa investeringar AMF.
Foto: Mattias de Frumerie
AMF ingår partnerskap med Sjunde AP-fonden för kvarteret Urban Escape i centrala Stockholm. "En unik affär – inte minst med tanke de oroliga tiderna", sa AMF Fastigheters vd, Thomas Erséus, under en pressträff på Stockholms Handelskammare på måndagen.
AP7 blir ägare till en tredjedel av kvarteret Urban Escape i centrala Stockholm. Byggnaden har ett totalvärde om 22,2 miljarder kronor. Affären motsvarar därmed ett summa om 7,4 miljarder kronor.
Urban Escapes yta uppgår till 135 000 kvadratmeter. Vilket ger ett ytpris om 163 000 kronor per kvadratmeter.
Utöver dagens affär finns även en klausul som säger att parterna har ambitionen att bli hälftenägare av kvarteret – AMF (51%) och AP7 (49%).
AMF Fastigheters rådgivare i transaktionen har varit Brick Advokat och Skeppsbron Skatt. Finansiella rådgivare till AP7 har varit ABG Sundal Collier och Fredrik Wirdenius AB. Legala rådgivare till AP7 har varit AMABLAW och Setterwalls.
Tillträde sker den 2 oktober 2023. AMF Fastigheter kommer dock att fortsätta ansvara för förvaltning och utveckling av fastigheterna i Urban Escape och Gallerian.
Foto: Mattias de Frumerie
– Affären ger oss goda förutsättningar att långsiktigt utveckla AMF fastigheter och fortsätta skapa värden i staden, säger AMF:s Thomas Erséus.
I kontors- och handelskvarteret Urban Escape i centrala Stockholm huserar hyresgäster som Stockholms Handelskammare, Spotify, Wework, EQT. Inom kvarteret ingår även Gallerian med ett 50-tal butiker, bland annat Ikea.
– AP7 fick utökade placeringsmöjligheter vid årsskiftet och det är roligt att göra vår första investering i ett av Stockholms intressantaste kvarter, säger Richard Gröttheim, AP7:s vd.
Läs mer: AP7: "Har 80 miljarder att spendera"
Thomas Erséus menar att man i AP7 har hittat en likasinnad partner:
– Urban Escape har blivit kronjuvelen i vårt bestånd och representerar 25 procent av vårt fastighetsinnehav. Den känns tryggt och bra att dela med en liknande aktör.
"Att AP7 har en outsourcande strategi där de går in i samarbeten och köper tillgångar där den andra parten står för förvaltningen, det passa oss väl", säger Thomas Erséus (t h). Katarina Romberg till vänster.
Foto: Mattias de Frumerie
Katarina Romberg, chef för alternativa investeringar AMF, tror att det hade blivit svårt att realisera transaktionen med någon annan part än just AP7:
– Spararna har sina pensionspengar hos AP7 i 60 år i snitt. Hos oss stannar snittkronan i 29 år. Vi kan därför ha samma inställning till ägandet, det vill säga en långsiktighet på riktigt.
Pengarna gör det möjligt för AMF att starta nya stadsutvecklingsprojekt i Stockholm:
– Projekt där vi kan använda kunskap som vi har förvärvat med Urban Escape, Mood Gallerian och nu i Marievik, säger Thomas Erséus.
Affären är årets i särklass största, 7,4 miljarder kronor. Summan kan ställas i relation till den totala transaktionsvolymen i Q1 om 16 miljarder kronor.
Läs mer: Axis efter miljardförvärvet: "Bra för vår långsiktiga tillväxt"
Till skillnad mot många andra affärer under året är det här en fastighetsaffär på riktigt, menar Erséus:
– Flera transaktioner under senare tid har bottnat i någon form av refinansieringsproblem eller försök att skapa likviditet.
Den här affär innehåller inte någon av de beståndsdelarna, menar han.
Film: Se Fastighetsnytt filmklipp från presskonferensen här.
– Här handlar det om en säljare som inte behöver sälja till en köpare som inte behöver köpa. I botten finns istället en fin tillgång som två parter ser ett värde i.
Under måndagen blev det även känt att AMF har köpt JM-aktier och utökat till 19 procent ägande hos byggjätten – detta efter att SBB sålt 19 miljoner aktier i bolaget.