torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Amasten köper av Möller & Partners samt Sterner Stenhus och Kvalitena

Publicerad: 1 juni 2015, 06:33

Amasten Holding AB har tecknat en avsiktsförklaring om förvärv av ett fastighetsbestånd i Timrå och Falun med ett fastighetsvärde om 217 miljoner kronor. Säljare är Möller & Partners tillsammans med ett antal närstående aktieägare.

Ämnen i artikeln:

FalunKvalitena fastigheterMöller & PartnersMöller & PartnersTimrå

Amasten Holding AB har tecknat två olika avsiktsförklaringar om förvärv av fastighetsbestånd. Den ena av de två gäller ett bestånd i Timrå och Falun med ett fastighetsvärde om 217 miljoner kronor. Säljare är Möller & Partners tillsammans med ett antal närstående aktieägare. Den andra gäller ett bestånd i Strängnäs, Sala, Järna och Skinnskatteberg med ett fastighetsvärde om 291 miljoner kronor som säljs av Sterner Stenhus och Kvalitena.

I ett pressmeddelande kommenterar Amastens vd David Dahlgren att det förstnämnda av bestånden ligger i bra läge och omfattar handel, bostäder, äldreboende och kontor.

– Med en bedömd direktavkastning om drygt 7 procent i dagens lågräntemiljö illustrerar förvärvet Amastens ambition att förvärva fastigheter med god direktavkastning i bra mikrolägen i mindre och mellanstora orter. Timrå utgör en del av den växande Sundsvallsregionen. Falun är i sig en stark ort och tillsammans med Borlänge bildar Falun en stark region i östra Dalarna. I eller i direkt anslutning till både Timrå och Falun finns högskola/universitet, industri, handel och offentlig förvaltning. Vi ser många intressanta investeringsmöjligheter i dessa orter med det här förvärvet som ett steg att växa vidare.

Portföljen utgörs främst av fyra centrumfastigheter i Timrå samt en handelsfastighet i ett bostadsnära handelsområde i Falun. Totalportföljen utgörs av 37 procent handel, 21 procent kontor, 20 procent bostäder och resterande 23 procent blandade ytor, bland annat förskola och lager. Bland de största hyresgästerna återfinns Willy:s, Coop Nord, Systembolaget, Timrå Kommun och Landstinget.

Säljare är Möller & Partners, som äger fastigheterna tillsammans med ett antal närstående aktieägare. Förvärvet planeras delvis att finansieras genom betalning i form av nya stamaktier i Amasten till säljarna.

Det andra beståndet är enligt David Dahlgren i bästa läge och omfattar 77 procent bostäder och vård, med en direktavkastning på cirka 6 procent.

– Det förstärker vår närvaro i förvaltningsregion Mitt och vårt fokus på fastigheter i orter på pendlingsavstånd från regionala tillväxtmotorer. Det är ett bra bestånd med åtråvärda lägenheter och utan vakanser. Det finns dessutom goda förutsättningar att förbättra fastigheterna ytterligare med avseende på hyresnivåer och fastighetsvärden. Genom förvärvet bibehåller vi även vårt fokus på att Amasten som helhet skall innehålla cirka två tredjedelar bostäder.

Portföljen utgörs av 13 fastigheter i Strängnäs, Järna, Sala och Skinnskatteberg med ett underliggande fastighetsvärde om 291 mkr. Totalportföljen utgörs av 57% bostäder, 20% vård, 15% butiker 4% kontor, 3% restauranter och 1% övrigt. Vakansgraden uppgår till låga 2%. Direktavkastningen uppgår till cirka 6%. De största kommersiella hyresgästerna utgörs av Sala Kommun, ICA, SEB och Vidarkliniken.

Sterner Stenhus och Kvalitena äger fastigheterna tillsammans och kommer delvis att erhålla betalning i form av nya stamaktier i Amasten.

– Med Sterner Stenhus och Kvalitena får vi två kunniga och starka aktieägare som tillsammans med övriga ägare kan bidra till att utveckla Amasten, kommenterar David Dahlgren.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Amasten

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev