Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

ALM köper Småa för 870 miljoner

Publicerad: 8 februari 2017, 07:24

ALM Equity köper JM:s och HSB Projektpartners andelar i bostadsutvecklingsbolaget Småa. Totalt köper de 71,4 procent av aktier och röster i bolaget för 620 miljoner.


Ämnen i artikeln:

HSBALM EquityStockholmJMSmåa

ALM Equity köper JM:s och HSB Projektpartners andelar i bostadsutvecklingsbolaget Småa. Totalt köper de 71,4 procent av aktier och röster i bolaget för 620 miljoner kronor.

Småa har 80 anställda och har sedan startet 1927 byggt 23 000 bostäder i Stockholmsområdet.

För att affären ska fullföljas krävs att “en betydande andel” av övriga aktieägare i bolaget också säljer sina andelar. ALM har lämnat ett erbjudande till resterande aktieägare om köp av övriga aktier. Det totala förvärvspriset uppgår till 870 miljoner kronor.

– Småa är ett stabilt företag med stark kompentens, gott rykte och fina byggrätter. Vi kompletterar varandra i erbjudande och DNA och vi ser goda möjligheter att utvecklas tillsammans genom att kunna jobba närmare varandra. Med ett gemensamt erbjudande kommer vi kunna utvecklas väl framöver. För aktieägarna i ALM Equity innebär detta ett positivt resultattillskott framgent, säger Joakim Alm, vd ALM Equit.

Efter affären kommer ALM och Småa tillsammans att ha en byggrättsportfölj på 10 600 bostäder i Stockholmsområdet. ALM tar även över 1 600 bostäder i produktion.

– Genom försäljningen fokuserar HSB Projektpartner mer på den egna verksamheten som är bostadsproduktion till HSBs medlemmar och bosparare. Målet är att öka produktionen de kommande åren för att svara upp mot behovet på marknaden, säger Magnus Ekström, tf. vd HSB Projektpartner.

Omsättningen i den nya koncernen kommer att vara mer än 2 miljarder kronor per år baserat på 2015 års bokslut. 2015 hade Småa en omsättning på 1 037 miljoner kronor och ett resultat efter skatt på 79 miljoner kronor. Motsvarande år hade ALM Equity en omsättning på 934 miljoner kronor och ett resultat efter skatt på 161 miljoner kronor.

– Den nya ägarstrukturen kommer att ge Småa bättre förutsättningar att fortsätta den starka tillväxt som bolaget är inne i. Tillsammans med ALM Equity kommer vi att bli en av de ledande aktörerna på bostadsmarknaden i Stockholmsområdet vilket känns mycket spännande och stimulerande, säger Fredrik Arpe, vd Småa.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.