Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Akademiska Hus satsar halv miljard

Publicerad: 25 mars 2013, 11:16

Arrheniuslaboratoriet. Skiss: Nyréns Arkitektkontor AB

Akademiska Hus investerar just nu över 550 miljoner kronor i Stockholms universitets campusområde Frescati. Det är Arrheniuslaboratoriet som expanderar med en helt ny byggnad samtidigt som en ny energilösning installeras som ska försörja en stor del av campus med värme och kyla.


Ämnen i artikeln:

Akademiska Hus

Stockholms universitet vill samla all sin verksamhet inom den Biologiska sektionen till ett och samma ställe. Akademiska Hus bygger därför en helt ny byggnad i direkt anslutning till det befintliga Arrheniuslaboratoriet, som tillsammans ska bilda ett kluster av laboratorieintensiva anläggningar inom universitetets biologiska och kemiska forskning.

– Dessa nya lokaler är oerhört viktiga för att vår verksamhet ska kunna utvecklas för framtiden. Idag hotar flera verksamheter att stagnera på grund av lokalbrist, så satsningen är mer än välkommen, säger Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet.

Den nya byggnaden får en total yta på 16 500 kvadratmeter och kommer att innehålla kontors- och labbmiljöer men även flera avancerade växtklimatkammare. I samband med nybyggnaden satsar Akademiska Hus även i en ny, samlad energilösning för värme och kyla som ska försörja hela Arrheniuskvarteren. Energilösningen baseras på ett marklager med cirka 150 borrhål och bedöms kunna minska den köpta fjärrvärmen med 5 000 MWh per år.

Utbyggnaden av Arrheniuslaboratoriet och marklagret påbörjas omgående och inflyttning i de nya lokalerna respektive driftsättning av marklagret är beräknat till våren 2015.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Akademiska Hus

Ämnen i artikeln:

Akademiska Hus

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News