torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Ägaren tyngs av höga räntor – här är Victoriahems planer

Publicerad: 8 september 2023, 09:27

Fredrik Närholm, transaktionschef på Vonovia-ägda Victoriahem.

Foto: Mattias de Frumerie

Vonovia har skulder på 43 miljarder euro och behöver sälja ett stort antal lägenheter för att snygga till siffrorna. Fastighetsnytt kontaktade bostadsjättens svenska dotterbolag Victoriahem som än så länge sitter lugnt i båten.

Ämnen i artikeln:

SvepetVonoviaRolf BuchVictoriahem

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Vonovia är Europas största bostadsfastighetsbolag och äger omkring 550 000 lägenheter i Tyskland, Österrike och Sverige till ett sammanlagt fastighetsvärde om 88,2 miljarder euro enligt den senaste halvårsrapporten. Men så sent som vid årsskiftet 2022/2023 värderades bolagets bestånd till 99 miljarder euro. Och bara en relativt liten del av den värdeminskningen är kopplad till avyttringar.

Läs mer: Pressade Heimstaden har börjat avyttra – "Försäljning för flera miljarder nästa år"

Förutom problemen med minskande fastighetsvärden har Vonovia skulder på 43 miljarder euro, enligt tysk affärspress. Bland annat ska skulderna ha fått bolaget att helt skrinlägga planerna på att köpa upp den konkurrerande fastighetsjätten Adler Group. Vonovia har gått ut med att man behöver sälja uppemot 66 000 lägenheter för att stärka balansräkningen.

Mitt i stormen står Vonovias svenska dotterbolag Victoriahem vars portfölj till stor del består av företrädesvis miljonprogramsfastigheter i svenska storstäder. I samband med att man förvärvat fastigheter har ledordet varit att man är en långsiktig ägare.

Läs mer: LISTA: Här är landets största fastighetsbolag 2022

Än så länge verkar inte den svenska grenen av Vonovia påverkas. Bolagets transaktionschef Fredrik Närholm svarar kortfattat på Fastighetsnytts frågor via mejl.

– Vi har inga planerade förvärv eller försäljningar, skriver han.

Vad gäller kommunikationen från ägarbolaget kopplat till de stigande räntorna har Victoriahem "en löpande dialog" med Vonovia som Närholm uttrycker det.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev