Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

800 miljoner i donation

Publicerad: 4 Juni 2013, 07:58

Nobel Center i Stockholm ser ut att bli verklighet. 12 arkitekter har bjudits in och en arkitekttävling är planerad att starta 14 juni.


Ämnen i artikeln:

Nobel center

Nobel Center i Stockholm ser ut att bli verklighet tack vare en donation på 400 miljoner kronor vardera från familjen Erling-Perssons Stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. 12 arkitekter har bjudits in och en arkitekttävling är planerad att starta 14 juni.

Diskussionen om ett Nobel center har pågått i 110 år, tack vare donationerna är merparten av finansieringen säkrad för centret som ska uppföras på Blasieholmen i centrala Stockholm.

Lars Heikensten

Lars Heikensten

– Nobelstiftelsen får äntligen den hemvist i Stockholm som inte funnits tidigare. Vi räknar med att det blir ett av de viktigaste turistmålen i Stockholm, men även ett hus för stockholmarna att återkomma till, sade Lars Heikensten, Nobelstiftelsens vd, vid pressträffen.

Prisceremonin flyttas

De nya lokalerna ska bli större och bättre, utställningsytan kommer exempelvis att vara fyra gånger så stor som i dag. All tidigare verksamhet som seminarier och bibliotek kommer att föras vidare och utvecklas tillsammans med nya restauranger och butiker för att skapa en bra mötesplats.

Ambitionen är också att centret ska bli ledande i Europa vad gäller vetenskapliga konferenser. Prisceremonin flyttas också från konserthuset vilket ska ge ytterligare tyngd åt centret.

Den 14 juni kommer man att presentera de 12 arkitekter som bjudits in för att delta i arkitekttävlingen. Under våren 2014 hoppas man kunna redovisa ett färdigt förslag.

Invigning är planerad till slutet av 2018.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Nobel center

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.