Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

25 miljardaffärer hittills i år

Publicerad: 4 oktober 2016, 07:16

Henrik Saxborn är vd på Castellum.

Foto: Castellum.

Enligt statistik från Pangea Property Partners, som Fastighetsnytt har tagit del av, uppgår antalet affärer med fastighetsvärde över en miljard till 25 stycken, nu när det tredje kvartalet precis är över.


Ämnen i artikeln:

NorrportenPangea Property Partners

Hemsö köpte på torsdagen en portfölj samhällsfastigheter i Nacka i en affär som inklusive projektinvesteringar kommer att hamna någonstans i häradet 1,5 miljarder kronor. Även om man skulle kunna diskutera huruvida det var en miljardaffär så var det den sista i en lång rad stora fastighetsaffärer de senaste månaderna och hittills i år har antalet transaktioner över miljarden bokstavligen exploderat.

Enligt statistik från Pangea Property Partners, som Fastighetsnytt har tagit del av, uppgår antalet affärer med fastighetsvärde över en miljard till 25 stycken, nu när det tredje kvartalet precis är över. I den statistiken räknas Blackstones köp av en kontrollpost i fastighetsbolaget D. Carnegie som en fastighetsaffär och dessutom räknas Inteas köp av fastigheter från Blackstone som en affär.

25 miljardaffärer på ett år är mycket men det är dock ingalunda ett rekord, ännu. Antalet miljardaffärer ifjol var 25 och året 2014 uppgick det till 33 stycken. Det är dock över ett helt år och håller trenden i sig är sannolikheten stor att rekordet slås i år, i synnerhet då vi blivit vana vid en intensiv slutspurt under fjärde kvartalet de senaste åren. Huruvida vi får ett nytt rekord i år återstår dock att se.

Den sammanlagda köpesskillingen i de 25 affärerna är uppskattningsvis någonstans i häradet 65-70 miljarder kronor och dessa transaktioner står därmed för cirka hälften av årets transaktionsvolym hittills. Störst av affärerna är givetvis Castellums köp av Norrporten för cirka 26 miljarder kronor.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.