Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

169 miljoner kvadratmeter

Publicerad: 27 februari 2014, 09:31

Enligt uppgifter från SCB uppgick den totala bostadsarean för flerbostadshus till 169 miljoner kvadratmeter i den allmänna fastighetstaxeringen 2013. Av denna area ägdes 39 procent av bostadsrättsföreningar, 29 procent av allmännyttan och 19 procent av svenska aktiebolag.


Ämnen i artikeln:

SCB

Bostadsrättsföreningar är ägare till fastigheter med 66,7 miljoner kvadratmeter bostadsarea medan allmännyttiga bostadsföretag äger 48,3 miljoner kvadratmeter. Dessa båda ägarkategoriers sammanlagda andel av landets totala bostadsarea i hyreshusenheter (flerbostadshus) uppgår till 68 procent. Jämfört med den förenklade fastighetstaxeringen 2010 har bostadsrättsföreningarnas bostadsarea ökat med 5,6 procent medan de allmännyttiga bostadsföretagens bostadsarea har minskat med 1,6 procent.

Flerbostadshus ägda av svenska aktiebolag har ökat från 29,9 till 31,6 miljoner kvadratmeter bostadsarea vilket innebär att bostadsarean har ökat med 5,7 procent mellan 2010 och 2013.

Flerbostadshusen är lägst värderade i Dalarna
Knappt 54 procent av den totala bostadsarean för flerbostadshus i landet har byggts 1970 eller senare. Byggnadsperioden baseras på värdeåret, vilket motsvarar byggnadens nybyggnadsår med justeringar till en senare byggnadsperiod beroende på omfattningen av till- och ombyggnader.

Om det totala taxeringsvärdet för Sveriges flerbostadshus slås ut på bostadsarean får man ett genomsnittligt taxeringsvärde på 9 800 kronor per kvadratmeter bostadsarea. De regionala skillnaderna är dock stora. I Stockholms län återfinns de högst värderade flerbostadshusen med ett genomsnittligt taxeringsvärde på 15 200 kronor per kvadratmeter bostadsarea. De flerbostadshus med lägst taxeringsvärde per bostadsarea finns i Dalarna med 4 200 kronor per kvadratmeter.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SCB

Ämnen i artikeln:

SCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.