Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Vinnare arkitekttävling för Handelshögskolan i Göteborg

Publicerad: 31 mars 2015, 06:39

Annex av Johannes Norlander Arkitektur + Arup

Förslaget Annex av Johannes Norlander Arkitektur + Arup vann arkitekttävlingen om Handelshögskolan i Göteborg.


Ämnen i artikeln:

GöteborgAkademiska Hus

Förslaget Annex av Johannes Norlander Arkitektur + Arup vann arkitekttävlingen om Handelshögskolan i Göteborg.

Tävlingsbeskrivningen var att gestalta ett arkitektoniskt tilltalande tillägg till Handelshögskolan och Vasastaden som samtidigt utvecklar stadsrummet och skapar samspel mellan nya och gamla byggnader. Som en del av utbyggnaden av Handelshögskolan finns också en möjlighet att integrera en av Västlänkens stationsuppgångar i byggnaden i hörnet Vasagatan – Haga kyrkogata. Juryn med representanter från Akademiska Hus, Göteborgs universitet, Sveriges Arkitekter, Göteborgs Stad och Trafikverket var eniga i beslutet:

– Annex är en självklar vinnare eftersom förslaget grundar sig i en välutvecklad analys av såväl kulturmiljöns arkitektoniska och urbana kvaliteter som Handelshögskolans utvecklingsbehov. Johannes Norlander Arkitektur + Aruphar kommit fram till både en välfungerande lösning på tävlingsuppgiftens huvudproblem och en byggnad med stilig gestaltning, säger Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör Akademiska Hus region Väst och tillika juryns ordförande.

Juryn anser vidare att Annex definierar sambandet med gatan och stadsbilden samtidigt som Nyréns höghus får en pånyttfödd betydelse. Vinnaren, uppger man, är ensam om att redovisa en strategi för hur rumslig organisation och gestaltning förhåller sig till pedagogisk verksamhet och nya former för lärande.

Annex

Tävlingen har arrangerats i samråd med Sveriges Arkitekter, Göteborgs Stad och Trafikverket. Intresset har varit stort och sammanlagt 73 intresseanmälningar har kommit in från hela Europa. Sex kontor valdes ut att delta i själva tävlingen.

– För oss på Handelshögskolan är det oerhört viktigt att få ett tillskott av lokaler med stor flexibilitet och anpassningsförmåga för att klara en expanderande forskning och utbildning, och för att kunna utveckla framtida pedagogiska metoder med nya undervisningsformer, säger Per Cramér, rektor för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Under sommaren 2015 granskas detaljplanen för området och förhoppningen är att den antas under våren 2016. En möjlig byggstart för den nya byggnaden är under 2021 med möjlig inflyttning under 2023.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Akademiska Hus

Ämnen i artikeln:

GöteborgAkademiska Hus

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.