Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag20.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Samhällsfastigheter

Värdena hos de noterade bolagen steg med 2,8 procent

Publicerad: 12 November 2014, 13:55

Totalavkastningen på de underliggande fastigheterna uppgick till 1,9 procent det tredje kvartalet och 8,5 procent för den senaste 12-månadersperioden, till och med september. Det visar IPD quarterly listed property market monitor.


Det senaste årets totalavkastning är 1,4 procent bättre än för helåret 2013. Totalavkastningen på 8,5 procent består av 5,6 procent direktavkastning och 2,8 procent värdestegring.

Direktavkastningen är precis i linje med den genomsnittliga nivån, sedan IFRS infördes, på 5,6 procent, uppger IPD. Värdetillväxten å andra sidan har varit betydligt mer volatil och varierat nästan 15 procentenheter, från 10 procent per år, till negativa 5 procent, med ett historiskt genomsnitt på 3,2 procent.

– Siffrorna visar att avkastningen på svensk fastighetsmarknad fortsätter att påverkas av ett starkt investerarintresse. Det är en reflektion av en relativt positiv ekonomisk situation jämfört med många andra delar av världen, samtidigt som räntorna är exceptionellt låga. Förutsättningarna attraherar nya spelare, inte minst på börsen, och sektorn växer i storlek, kommenterar Erik Nyman, Vice President, i ett pressmeddelande.

IPD Sweden Listed Property Market Monitor bygger på publik information från de idag 18 noterade fastighetsbolagen på NASDAQ OMX Stockholm. Samtliga bolag marknadsvärderar sina fastigheter varje kvartal. Totalt är fastigheterna värderade till 345 miljarder, vilket är nästan tre gånger så mycket som de 120 miljarder i tillgångar de noterade bolagen ägde i slutet av 2004. Elva av de 18 företagen har varit noterade sedan införandet av IFRS. Även avnoterade bolag ingår historiskt.

Redaktionen

källa: Pressmeddelande IPD

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.