Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Utvecklar för 400 mkr – skapar positiv flyttspiral för växande universitet

Publicerad: 28 mars 2022, 07:43

Jensen education hyr i dag lokaler i den stora fastigheten längst till vänster, vid Norra Ringvägen i Västerås. När skolan flyttar kan det växande Mälardalens universitet, vars campus håller till i grannfastigheterna, breda ut sig och ta över lokalerna.

Hemsö utvecklar en ny grund- och gymnasieskola samt 98 student- och forskarbostäder strax norr om Mälardalens universitet i Västerås. Den nya skolan kommer att ge plats för cirka 860 elever och frigöra utrymme vid Västerås campus.


Ämnen i artikeln:

Hemsö FastigheterVästerås

2021 förvärvade Hemsö Kristiansborgsbadet, strax norr om Västerås universitetscampus, samt byggrätter för skola och bostäder. 

På den ena byggrätten utvecklar bolaget nu en ny högstadieskola som kommer hyras av Jensen education samt lokaler för Carlforsska gymnasiet och Västerås yrkeshögskola som ska hyras av Västerås stad. 

Hyresdurationen för skolorna uppgår till 15 år. 

De nya skollokalerna gör så att Jensen education och Västerås stad kan flytta från det nuvarande läget vid universitetsområdet. 

‒ Att vi nu kan skapa en helt ny skola leder till en positiv flyttkedja i området där flera parters önskemål tillgodoses. Det ger Mälardalens universitet möjlighet att tillgodose sitt behov av större lokaler i området. Det blir en vinn-vinn situation för flera parter, menar Emma Karlsson, projektutvecklare på Hemsö.

På den andra byggrätten utvecklas två bostadshus för studenter och forskare. Skolbyggnaden omfattar 7 600 kvadratmeter och bostadshusen totalt 5 200 kvadratmeter.

Bild 1/2  Den nya skolan (Ryttersborgsskolan). som Jensen education planerar att flytta in i, ska ligga i stadsdelen Kristiansborg.

Illustration: Archus

 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.