Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Utredare: Statligt fastighetsbolag bör ta över sjukhusen

Publicerad: 1 september 2021, 06:36

Nya Karolinska

Foto: Fredrik Sweger

Låt ett statligt ägt fastighetsbolag ta över sjukhusen och öka den statliga kontrollen av vården, det föreslår två utredare ska förbättra vårdinfrastrukturen i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Locum

Just nu har regionerna beslutat om byggen av akutsjukhus (nya sjukhus eller ombyggnationer) för cirka 100 miljarder kronor. 

”Nivån är historiskt hög. Problemet är att ingen kan svara på frågan om hur dessa 100 miljarder stödjer de nationella behoven”, skriver Sofia Wallström, särskild utredare och general­direktör på Ivo, samt Fredrik Andersson, huvudsekreterare i utredningen om sjukvårdsinvesteringarDN debatt.

Läs även: Ny plan för Karolinska snart klar - säljprocess startar i höst

Utredningen har analyserat de svenska sjukhusinvesteringarna och föreslår att ett statligt ägt fastighetsbolag skapas och ägandet över sjukhus och andra vårdlokaler helt eller delvis överföras från regionerna. 

”Genom ett samman­hållet ägande av vårdfastigheter skapas jämlika förutsättningar för alla regioner och kommuner att ha tillgång till en ändamålsenlig vårdinfrastruktur. Regioner och kommuner kan därmed fullt ut fokusera på vårdverksamheten”. 

Läs även: Regionen ror i hamn unik miljardaffär - säljer mark till Skanska

Ett statligt bolag skulle också enligt utredarna samla kompetens och skapa en rutin, så att en etablering inte blir den ”sällanhändelse” som i dag för de olika regionerna. Dessutom skulle de finansiella riskerna som är förknippade med dessa investeringar inte belasta regionerna och storleken på bolaget kommer att kunna ge det en stark ställning när det gäller att attrahera finansiering, skriver författarna.

Björn Rundström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Locum

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.