Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Samhällsfastigheter

Tungt för regionerna utanför London

Publicerad: 9 Augusti 2012, 12:57

I Swansea har fastighetsvärdena fallit med över 40 procent.

Investeringar i kontor, handel och lager har fallit till en ny lägstanivå i Storbritannien. Det är främst utanför London som situationen är svår.


Investeringar i kontor, handel och lager har fallit till en ny lägstanivå i Storbritannien. Det är främst utanför London som situationen är svår. Åtstramningar har lett till svag efterfrågan och konsumtion och investerarna avvaktar.

Totalavkastningen för investeringar i kommersiella fastigheter föll till 0,4 procent under det andra kvartalet jämfört med 0,8 procent kvartalet innan, positiva siffror uppehölls tack vare London. Det senaste kvartalsindexet från IPD visar att nettoinvesteringar utanför London (omfattande investering, försäljning, utveckling och ombyggnad)var -161 miljoner pund, negativt för första gången sedan mars 2009.

Städerna Derby, Swansea och Plymouth är de största förlorarna där fastighetsvärdena fallit med över 40 procent sedan juni 2007. Fastighetstillgångar i Storbritannien visar nu till och med sämre resultat än den irländska fastighetssektorn för första gången sedan 2008. London ser fortfarande värdetillväxt men endast 0,4 procent för det andra kvartalet, ner från 1,6 procent jämfört med motsvarande period 2011.

– Utan investeringar i kontor, handel och lager så kommer samhällena inte att återhämta sig från den rådande ekonomiska situationen. Först har vi sett en kollaps inom byggsektorn och nu ser vi en stor press på kommersiella fastigheter på regional nivå. Investeringar i fastigheter på dessa platser är för riskfyllt för institutionerna och om vi inte ser efterfrågan och konsumtion öka så kommer situationen inte att förändras, säger Phil Tily, IPD UK and Ireland Managing Director, i ett pressmeddelande.
– För de investerare som är villiga att ta en chans så erbjuder de regionala marknaderna betydligt bättre värden än i London. Men efterfrågan från nya hyresgäster är extremt låg tack vare åtstramningarna och av det skälet avvaktar fastighetsfonderna från att investera i regionerna, fortsätter Phil Tily.

Mattias Fröjd

Källa: IPD

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.