torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Samhällsfastigheter

Svenska samhällsfastigheter på lång sikt för Cornerstone

Publicerad: 21 februari 2012, 14:46

Charles Weeks

För Charles Weeks som är ny CEO för Cornerstone Europa är närvaron i Norden strategiskt och långsiktigt.

Ämnen i artikeln:

Cornerstone

För Charles Weeks som är ny CEO för Cornerstone Europa är närvaron i Norden och engagemanget i samhällsfastigheter strategiskt och långsiktigt.

I första hand ser han svenska institutioner som investerare i den nya fonden SSIPP men tror att även amerikaner på sikt kan komma att attraheras av den säkra avkastningen. Den robusta svenska ekonomin och frånvaron av euro inger förtroende.

Den viktigaste händelsen för Cornerstone i Norden är utan tvekan den nya fonden för samhällsfastigheter SSIPP, som står för Swedish Social Infrastructure Property Partnership. Charles Weeks tror att den kommer att intressera svenska institutioner och på sikt även långsiktiga investerare i övriga Europa och USA.

– Det handlar om en utpräglad core-avkastning och jag tror att den lämpar sig mycket väl för olika pensionsfonder med långsiktig placeringshorisont. Många internationella aktörer har just nu för avsikt att minska belåningen i sina portföljer och att därför investera i en utpräglad core-fond utan hög belåning kan te sig mycket intressant. Även den svenska valutan kan vara attraktiv för utländska investerare, säger Charles Weeks till Fastighetsnytt.

”Sverige är en attraktiv marknad”
När Charles Weeks är i Stockholm i egenskap av ny CEO för Cornerstone Europe är det långt ifrån första gången han besöker den svenska huvudstaden. Redan år 2000 var han här under sin tid på Aberdeen Property Investors och några år senare var han inblandad i ett försök att lansera en syntetisk obligationsstruktur tillsammans med Skandia Fastigheter. Någon obligation blev det inte, men han lärde sig att gilla Norden.

– Sverige är en attraktiv marknad; störst i regionen, transparent, öppen, professionell, mogen och enkel att förstå sig på. Allt det här tycker internationella investerare om. Sedan är Finland och Norge är också bra marknader, med Danmark något efter. Det är värt att notera att nära hälften av vår personal i Europa finns i Sverige och Finland, det vill säga cirka 25 personer.

Modell som kan passa andra länder
Det var företagets Sverigeansvarige Lars Almquist som lanserade idén att skapa en struktur för att investera i svenska samhällsfastigheter, det vill säga alltifrån skolor och vårdfastigheter till polishus och sportanläggningar som ägs av kommun, landsting eller stat. Charles Weeks nappade och tror att sättet att investera på kan spridas till andra länder.

– Den här modellen, med samhällsfastigheter som investeringsobjekt, kan mycket väl fungera även i andra länder än Sverige.  I Storbritannien till exempel är det som på alla andra ställen, politiker lovar saker för att bli valda, och sedan behöver de pengar för att kunna genomföra dem.

Viktigt ta hänsyn till kulturella skillnader
Ibland uttrycker svenska hyresgäster och andra bedömare oro inför vad man uppfattar som ett avlägset och anonymt utländskt fastighetsägande. Inom Cornerstone är man mycket mån om sitt goda rykte och har för avsikt att agera mycket långsiktigt menar Charles Weeks.
– Cornerstone är en stor global aktör, men det kommer inte att påverka våra svenska fastigheter i negativ riktning. Vi brukar säga att vi bedriver lokala affärer med global uppbackning. Man kan helt enkelt inte driva en fastighetsverksamhet från ett annat land. Det finns skillnader i affärskultur och andra kulturella faktorer mellan länder, och den typen av skillnader måste vi vara medvetna om och hantera på ett bra sätt. SSIPP är ett bra exempel på hur vi arbetar med lokal organisation och lokal kunskap om marknaden.

Förklaringar

Core = fastigheter med liten risk (långa hyreskontrakt, starka hyresgäster, inga vakanser och små behov av aktiv förvaltning).

Opportunistic = fastigheter med kortare kontrakt, mer vakanser och i behov av aktiv förvaltning.

Value Add = fastigheterna däremellan.

Daniel Bergstrand
daniel.bergstrand@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev