Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Storstäderna drar till sig högutbildade

Publicerad: 20 april 2012, 11:47

Storstadskommuner och residensstäder har en större andel högutbildade än riksgenomsnittet


Storstadskommuner och residensstäder har en större andel högutbildade än riksgenomsnittet. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) är det totalt 40 kommuner som ligger över riksgenomsnittet på 24 procent.

Majoriteten av kommunerna med allra högst utbildningsnivå ligger i Stockholms län. I åtta av kommunerna i Stockholms län har 30 procent eller mer av befolkningen minst treårig eftergymnasial utbildning. Lund, Lomma, Uppsala, Umeå, Linköping, Göteborg, Mölndal och Knivsta tillhör också denna grupp.

Den höga utbildningsnivån i Stockholmsområdet förklaras till stor del av en arbetsmarknad med många arbetsplatser inom branscherna ”finansiell verksamhet och företagstjänster”, ”utbildning och forskning” och ”offentlig förvaltning”, vilka har en stor andel högutbildade, samt ett stort utbud av högre utbildning och en relativt ung befolkning, vilka har en högre formell utbildningsnivå än äldre.

Utbildningsnivån är lägre i flertalet kommuner utanför storstadsområdena. Med några få undantag har de mindre kommunerna större andel med förgymnasial utbildning. De har också mindre andel högutbildade jämfört med residensstäderna i respektive län. I de flesta län är andelen högutbildade betydligt högre i residensstaden jämfört med övriga kommuner i länet.

Utbildningsnivå bland inrikes födda och utrikes födda
De utrikes födda har något lägre utbildningsnivå än de som är födda i Sverige. När det gäller eftergymnasial utbildning är skillnaden liten; 39 procent av de inrikes födda är eftergymnasialt utbildade jämfört med 38 procent av de utrikes födda. Bland de utrikes födda återfinns en högre andel som endast har förgymnasial utbildning än bland de inrikes födda; 20 procent av de utrikes födda har en förgymnasial utbildning och motsvarande andel bland de inrikes födda är 12 procent.

Kvinnor har en större andel högutbildade än män både bland in- och utrikes födda. Utrikes födda kvinnor har i något större utsträckning endast en förgymnasial utbildning än utrikes födda män. Det omvända förhållandet gäller bland de inrikes födda, där är det vanligare att männen endast har en förgymnasial utbildning, 15 respektive 10 procent.

Skillnaderna är stora mellan olika födelseländer och invandrargrupper, mycket beroende på att åldersstruktur och skäl för invandring varierar mellan grupperna.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.