fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Samhällsfastigheter

Stadens säljrally fortsätter – säljer Tensta gymnasium

Publicerad: 21 april 2021, 14:47

Nästa vecka inleds försäljningsprocessen av Tensta gymnasium, meddelar Peter Jönsson (M), styrelseordförande på Sisab. Foto: TT och Stockholms stad

Staden har länge försökt hitta en ny hyresgäst till Tensta gymnasium, men misslyckats. Nu ska fastigheten säljas. ”Det var inget lätt beslut, fastigheten är en liten juvel”, säger Peter Jönsson (M), styrelseordförande på Sisab, till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

TenstaSISABStockholms stadSBB Fastigheter

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Förra året sålde Stockholms stad totalt 23 skol- och förskolefastigheter i Bromma, Hässelby, Hökmossen och Farsta, där samtliga hade privata hyresgäster, till Samhällsbyggnadsbolaget för 421 miljoner kronor. 

Nu fortsätter säljrallyt och nästa vecka läggs ett av de största objekten på decennier, Tensta gymnasium, ut till försäljning. 

– Det var inget lätt beslut att fatta, fastigheten är en liten juvel i vår portfölj. Men nu är alla andra vägar uttömda, säger Peter Jönsson (M), styrelseordförande på Stockholm stads skolfastighetsbolag, Sisab, till Fastighetsnytt. 

Peter Jönsson (M), styrelseordförande på Sisab. Foto: Stockholms stad

I februari 2016 kom beskedet att Tensta gymnasium ska läggas ned i sin dåvarande form på grund av en bråkig skolmiljö och få sökande, enligt Skolinspektionens larmrapport, samt en kommande renovering av byggnaden. Sedan 2019 har lokalerna stått tomma, utan att Sisab har lyckats hitta en ny hyresgäst. 

– Nästa vecka ger vi därför vd:n i uppdrag att påbörja en försäljningsprocess av fastigheten. Vi står i vanliga fall inte på säljarsidan, men gör detta eftersom staden inte längre har ett strategiskt behov av fastigheten, säger Jönsson. 

Varför lyckades ni inte hyra ut lokalerna?
– Vi har verkligen försökt men det har varit svårt för kontor, friskolor och myndigheter att fylla så stora lokaler. Byggnaden är även av kulturhistoriskt värde vilket begränsar frihetsgraderna när det gäller byggnadshöjd och tillbyggnationer. 

Hur stora hyresintäktsförluster har detta gett er?
– När fastigheten är tomställd så landar minimikostnaden för drift och underhåll på runt åtta miljoner per år, utan hyresgästanpassningar. Men vi är ett investeringsstarkt bolag och säljer inte fastigheten av ekonomiska skäl eller till högstbjudande, utan till den som vill utveckla Tensta. 

Trygghetsaspekten väger tyngst

Sisab äger och förvaltar merparten av Stockholms stads skolor och förskolor och investerar cirka två miljarder på fastigheter varje år. I Rinkeby-Tensta arbetar bolaget utifrån den trygghetsstrategi som tagits fram i samarbete med Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd och polisen, bland annat för att uppnå stadens mål om att halvera den upplevda otryggheten i Stockholm till 2025. 

– Det inte är tryggt att under en längre period ha en så här stor pjäs vakant i vare sig Tensta eller någon annanstans och därför säljs fastigheten, säger Peter Jönsson (M). 

Staden har upphandlat ramavtal med mäklare som får i uppdrag att sondera bland de aktörer som är intresserade av området. Gymnasiet säljs som en projektfastighet, vilket gör värderingen osäker då köparens tänkta slutanvändning av fastigheten påverkar priset.

– Vi vet förhoppningsvis mer till hösten. Det är svårt att hitta jämförbara objekt på marknaden, men vi kommer givetvis att följa marknadspriser för att försäkra oss om att detta blir en bra affär även för skattebetalarna.

Vilka slags intressenter har ni i pipeline?
– Redan när vi sökte hyresgäster så hörde flera samhällsfastighetsbolag av sig till oss, så fastigheten har funnits på kartan länge hos bolag som följer både oss och Micasa, säger Peter Jönsson (M). 

Clara Lindblom (V). Foto: Malcolm Jacobson

Oppositionen missnöjda med utförsäljningen

Vänsterpartiet ger dock försäljningen rött ljus av flera skäl, uppger Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet i Stockholms stad.

– Dels tycker vi att den ligger på en strategiskt viktig plats och att det finns en möjlighet att lyfta Tensta om man fyller lokalerna med bra verksamhet som ger liv och rörelse under stor del av dygnet, och dels har staden dåliga erfarenheter av att sälja viktiga fastigheter i förorten.

Läs även: Skanska ska riva sjukhusområde – Vänsterpartiet kritiska 

Vänsterpartiet har länge drivit att man ska göra ett kulturcentrum av gymnasiet, med till exempel konstnärsateljéer, danstudios och replokaler. 

– Det är synd att man inte gjort något av lokalerna tidigare. Det skulle vara ett lyft för hela området. Det är tydligt att majoriteten inte vet vad de vill göra av lokalerna, utan att de bara säljer för att det är deras lösning på det mesta, säger Clara Lindblom (V). 

Avtalsförhandlingar för försäljningen av Tensta gymnasium påbörjas i augusti med målet om att ha ett avtal på plats i slutet av tredje och början av fjärde kvartalet 2021. 

Mer om fastigheten

• Tensta gymnasium stod klar 1984 och består av två byggnader. 

• Arkitekten, Gösta Uddén, ritade byggnaderna och landskapsarkitekt Gunnar Martinsson har utformat den säregna skolgården med sin rumslighet och sina pilträd. 

• Totalytan för tomträtten är 37 430 kvadratmeter. Byggnadsytan utgör 23 procent av totala tomtytan och gårdsytan 47 procent.

• Hus A inrymmer i huvudsak lektionssalar och administration samt ett skolbibliotek med angränsande vinterträdgård. Enligt ritningar framtagna av arkitekten uppgår uthyrbar area till cirka 12 500 kvadratmeter i två plan. 

• Hus B, mer känt som Tensta Träff, innehåller flexibla lokaler med olika funktioner för fritidsverksamhet och undervisning, samt en allmän del med en stor aula och angränsande uthyrningsbara lokaler. Nedre plan innehåller även stadsdelsbibliotek, kök och matsal samt utrymme för kaféverksamhet.

 

Källa: Sisab

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev