Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Söndertrasad räntekoppling

Publicerad: 24 september 2012, 12:22

Barbro Wickman-Parak inledningstalade på Business arena.

Foto: Frida Lenholm

Kopplingen mellan reporäntan och bostadsräntorna har trasats sönder vilket dock inte påverkar penningpolitiken för mycket enligt Barbro Wickman-Parak.


Ämnen i artikeln:

Business ArenaBarbro Wickman-ParakRiksbanken

Kopplingen mellan reporäntan och bostadsräntorna har trasats sönder vilket dock inte påverkar penningpolitiken för mycket enligt vice riksbankschefen Barbro Wickman-Parak.

För den oinvigde kan Riksbankens räntebeslut ofta verka märkliga och indikera att beslutsfattarna saknar en jordnära kontakt. Detta förklaras av att räntebesluten i princip aldrig har en omedelbar effekt. Lägg därtill att ränteverktyget, utöver den signaleffekt det har, huvudsakligen fungerar via de övriga räntorna på marknaden och effekten på hushållen kommer först och främst fram genom bostadsräntorna. Där har Riksbanken enligt vice riksbankschefen Barbro Wickman-Parak, som inledningstalade på Business Arenas första dag, stött på en patrull. Något som dock inte ligger penningpolitiken i fatet.

– Räntans funktionsmekanism via bostadsräntor har delvis trasats sönder men vad vi ser när vi lägger ihop hushållens räntekostnader med företagens räntor och jämför med Riksbankens räntor ser vi att det finns en klar och tydlig samvariation.

Hon förklarade att beslutet att sänka räntan förklaras av tre faktorer. Det finns tydliga tecken på att exporten är på väg att mattas av, lager har byggts upp vilket har påverkat efterfrågan positivt men flukterar stort och förväntas minska under en överskådlig framtid. En annan faktor är produktivitet.

Liksom Tyskland har Sverige haft en god produktivitetsutveckling de senaste åren och det finns tecken på att den kommer att öka, något som kommer att trycka ner inflationen ytterligare och eftersom vi har ett inflationsmål i Sverige måste vi ta till åtgärder för att inflationen ska närma sig det målet. Den tredje faktorn är den svenska kronans växelkurs. Under sommaren har vi fått en kraftig appreciering av kronan vilket påverkar priserna på importerade varor nedåt.

– Sammantaget gör alla dessa faktorer att vi riskerar få en ännu lägre inflation än vi tidigare trott och då måste vi sänka räntan, menade Barbro Wickman-Parak.

Den starka kronan inte ett problem
Den svenska kronan har stärkts gentemot andra valutor under sensommaren och då börjar många prata om räntesänkningar. Ett vanligt förekommande tema är att den svenska ekonomin inte klarar sig med en så stark valuta. Frågan är dock hur stark kronan egentligen är, historiskt och med tanke på hur starkt den svenska ekonomin utvecklats.

– Starka ekonomier ska ha starka växelkurser. Vi har haft ett bytesbalansöverskott vilket fram till nu inte verkar ha satt några spår i kronan. Sverige anses vara ett säkert land att placera i och det återspeglas i den starka kronan då efterfrågan efter kronor har ökat, förklarade Barbro Wickman-Parak.

Vidare berättade hon att hon ställer sig frågande till vad som är en rimlig växelkurs. Enligt riksbanksdirektionens uppfattning ligger kronan inom de gränserna och kronkursen är historiskt inte så förskräckligt stark idag.

– Personligen tycker jag också att man inte enbart ska titta på de kortsiktiga aspekterna. På lång sikt är det inte bra att ha en konsekvent undervärderad valuta. Vi ser otaliga exempel på det och det är en sorts dopning för företagen som gör att de inte behöver investera i ny teknik eller utveckla sina varor eller tjänster.

En annan viktig faktor att ta med i räkningen är att ett lands köpkraft totalt sett blir mindre om valutan försvagas.

– För varje antal kronor får vi mindre varor att importera och den aspekten tycker jag man ska ta hänsyn till, sa Barbro Wickman-Parak.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.