Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Solna främsta företagarkommun

Publicerad: 24 april 2012, 12:49

Koppartälten i Hagaparken i Solna uppfördes på slutet av 1700-talet på uppdrag av Gustav III.

Foto: Solna stad

Nyligen släpptes Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Solna toppar åter listan med Trosa som ny tvåa. Lidingö hör till storklättrarna.


Ämnen i artikeln:

SolnaSvenskt Näringsliv

Nyligen släpptes Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Solna toppar åter listan med Trosa som ny tvåa. Lidingö hör till storklättrarna.

I Svenskt Näringslivs årliga ranking över kommunernas företagsklimat har Solna för femte året i följd utsetts till Sveriges mest företagsvänliga kommun.
– Ett bra företagsklimat genererar tillväxt och arbetstillfällen vilket är nödvändigt för en hållbar ekonomi. Arbetstillfällen omsätts till människor i arbete vilket ger ökade skatteintäkter som sedan användas till att utveckla skola, äldreomsorg samt övrig välfärd, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande.

Totalt är det sjunde gången under 2000-talet som Solna hamnar på förstaplats. Svenskt Näringsliv rankingen baseras främst på företagarnas betyg på hemkommunen men tar också hänsyn till statistiska faktorer.
– Solna slår sig inte till ro utan arbetar ständigt på att bli ännu bättre. Dessutom är man bra på att sprida insikt om företagens avgörande betydelse för välfärden i kommunen, säger Carolina Brånby, ansvarig för Svenskt Näringslivs arbete med lokalt företagsklimat.

Ny tvåa på rankinglistan är Trosa.
– Trosa är ett annat lysande exempel på hur man kan förbättra sitt företagsklimat genom ett målmedvetet arbete. 2006 placerade sig Trosa på plats 145, säger Carolina Brånby

Lidingö hör till storklättrarna på årets ranking av företagarklimatet i landets kommuner och kliver Lidingö upp 26 placeringar från förra mätningen och hamnar på en total åttonde plats.
– Jag tror att mycket beror på ökad synlighet och transperens från kommunens sida. Genom arbetet med översiktsplanen och diskussionerna kring Centrum/Torsvik så har dialogen ökat, skriver Lidingö stads näringslivschef Cristina Erikson.

Svenskt Näringslivs ranking baseras främst på enkätsvar från totalt 38 000 företagare från hela landet.

Topp 10 (förra årets placering inom parentes)

- Solna                         (1)
- Trosa                         (3)
- Vellinge                    (2)
- Sollentuna              (4)
- Ängelholm             (11)
- Danderyd               (9)
- Laholm                    (5)
- Lidingö                   (34)
- Upplands Väsby  (10)
- Habo                         (6)

Redaktionen

Källa: Svenskt Näringsliv, Solna stad, Lidingö stad

Ämnen i artikeln:

SolnaSvenskt Näringsliv

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.