måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Samhällsfastigheter

Sehlhall krokar arm med frikyrka – gör om tomma kyrkor

Publicerad: 6 mars 2023, 08:50

Viakyrkan i Nynäshamn ägs av Equmeniakyrkans fastighetsbolag Derbo. Där hölls den sista gudstjänsten hösten 2022.

Foto: Pressfoto

Via ett gemensamt bolag ska Sehlhall och Equmeniakyrkan ställa om oanvända kyrkobyggnader till omsorgsfastigheter.
– Detta är verkligen ett unikt samarbete, säger Dan T. Sehlberg, vd för Sehlhall.

Ämnen i artikeln:

SvepetSehlhall Fastigheter

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Många av Equmeniakyrkans kyrkolokaler runt om i landet står tomma. Då passar Sehlhall och frikyrkans egna fastighetsbolag Derbo på att slå mynt av detta.

Genom ett gemensamt ägt bolag vill parterna transformera dessa oanvända fastigheter från kyrkoverksamhet till omsorg såsom gruppboende, skolor och vårdboenden. I ett pressmeddelande skriver Sehlhall att den typen av verksamhet ligger väl i linje med Equmeniakyrkans värdegrund.

Läs också: Avmattning väntar för samhällsfastigheter

– Ökad samverkan och effektivisering resulterar i att flera av samfundens kyrkolokaler inte längre nyttjas för ursprungsverksamheten. Att få bevara samfundets tillgångar och samtidigt använda dessa för viktiga samhällsändamål känns givetvis väldigt bra. Sverige har ett akut behov av social infrastruktur, ett område som Equmeniakyrkan redan arbetar med och ser som en viktig del att fortsätta utveckla. Tillsammans med Sehlhall kan vi här tillskapa samhällsnyttiga och välbehövliga omsorgsfastigheter, säger Mica Fischerström, fastighetschef vid Equmeniakyrkan, i en kommentar.

– Detta är verkligen ett unikt samarbete där två relativt sett olika aktörer krokar arm för att svara upp mot ett akut samhällsbehov. Tanken är att vi tillsammans identifierar aktuella projekt som Sehlhall sedan utvecklar i samråd med Equmeniakyrkan. Långsiktigt skall dessa omsorgsfastigheter ägas och förvaltas av det gemensamt ägda bolaget, säger Dan T. Sehlberg, vd för Sehlhall, i en kommentar.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev