Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Samhällsfastigheter

Sänkt bolagsskatt kan ge miljardbelopp

Publicerad: 23 Oktober 2012, 11:41

Rosenbad.

Blir regeringens förslag om sänkning av bolagsskatten verklighet kan det visa sig bli en riktig guldgruva för fastighetsbolagen.


Ämnen i artikeln:

Atrium LjungbergFabege FastigheterKlövern FastigheterKungsleden FastigheterCastellum

Regeringen har i sin budgetproposition föreslagit en sänkning av bolagsskatten med 4,3 procentenheter från 26,3 procent till 22 procent. Blir det förslaget verklighet kan det visa sig bli en riktig guldgruva för fastighetsbolagen. Vinsteffekten kan komma att handla om mångmiljardbelopp.

Det framgår av bolagens kvartalsrapporter för tredje kvartalet som nu börjat ramla in. Hittills har fyra av de 16 börsnoterade bolagen lämnat in sina rapporter och bland dessa fyra har tre meddelat att godkänner Riksdagen förslaget kommer de göra en god förtjänst. Utöver den mest uppenbara delen, det vill säga att bolagen får behålla en större del av sin vinst, kommer de bolag som har en uppskjuten skatteskuld nämligen att se sin skuld minska rejält.

De tre bolagen det hittills rör sig om är Klövern, Atrium Ljungberg och Castellum. Tillsammans kommer dessa att kunna bokföra en engångsintäkt om 1 232 miljoner kronor vid årsskiftet när skattesänkningen eventuellt räder i kraft och deras uppskjutna skatteskuld omvärderas. Det fjärde bolaget som rapporterat, Fabege, skriver inget om eventuella effekter i sin rapport.

– Vi har uppskjuten skatt både på fordringssidan och skuldsidan. Därför blir det ingen jättestor effekt på Fabege, säger Åsa Bergström, vice vd på Fabege, till Fastighetsnytt.

Ingen effekt i Cypernmålen

Fabege har liksom Kungsleden reserverat stora belopp pengar med anledning av Högsta Förvaltningsdomstolens beslut i det så kallade Cypernmålet men enligt bedömare Fastighetsnytt talat med kommer dessa belopp inte att påverkas av regeringens förslag. Förlorar bolagen sina Cypernmåls-liknande må kommer de att beskattas enligt den skattesats som gällde vid den tidpunkt transaktionerna i fråga ägde rum.

Än så länge har 12 börsnoterade fastighetsbolag kvar att rapportera och det återstår att se hur många som kommer att få en engångsintäkt i julpaketet från regeringen. Det kan mycket väl bli så att summan stannar på 1,2 miljarder kronor men det kan också mycket väl bli ett betydligt större belopp. Det bör dessutom betonas att det inte enbart är de börsnoterade bolagen som kan komma att tjäna på en sänkt bolagsskatt.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.