Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Samarbete för att stärka lantmäteriutbildning

Publicerad: 3 maj 2012, 11:54

Utbildningen av traditionella lantmätare är i en svår situation med få sökande och få lärare.


Ämnen i artikeln:

KTHStellan Lundström

Utbildningen av traditionella lantmätare är i en svår situation med få sökande och få lärare. På Högskolan Väst i Trollhättan har man till och med diskuterat att lägga ner utbildningen. På initiativ av professor Stellan Lundström, KTH, har ett samarbete inletts mellan fyra högskolor för att tackla problemet.

Ett samarbetsavtal har tecknats mellan de fyra högskolor som har utbildning inom områdena tekniskt lantmäteri, fastighetsrätt och fastighetsekonomi, Högskolan i Gävle (HiG), Högskolan Väst (HV), Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Lunds Tekniska Högskola (LTH). Tanken är att stödja varandra i både grundutbildning och forskning inom nämnda områden, och att därigenom också skapa en plattform för utveckling av ämnesområdena.

På initiativ av professor Stellan Lundström, KTH, har företrädare för de fyra högskolorna på träffats för att diskutera förutsättningar för utökat samarbete.
– Anledningen är att utbildningen av traditionella lantmätare är i en krissituation med för få sökande och det har varit svårt att rekrytera lärare. Samtidigt ser arbetsmarknaden väldigt bra ut för de som examineras och företagen slåss om dem, säger Stellan Lundström.

En strakt bidragande faktor till samarbetet var beslutet i budgetpropositionen 2011 om omfördelning av resurserna mellan högskolorna, där exempelvis HV skulle få sänkta anslag, vilket sedan ledde till HV:s förslag om nedläggning av det treåriga lantmäteriingenjörsprogrammet från hösten 2012. Konkret innebär samarbetet i ett första steg att HiG, KTH och LTH erbjuder stöd till specifika delar i HVs utbildningsprogram, i kurser och examensarbeten.
– Framförallt handlar det om brist på lärare. Initialt ska vi försöka ordna så att vi får tillgång till doktorander som vi utbildar så att man kan bygga upp en kår med lärare, säger Stellan Lundström.

Samarbetet har också ett mer långsiktigt perspektiv med att främja uppbyggnad av forskningskapacitet, det vill säga både forskarutbildning och forskning. Gemensamma forskningsansökningar och forskningsprojekt ska också främjas.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

KTHStellan Lundström

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.