söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Samhällsfastigheter

Så ska världens sjukhus bli grönare

Publicerad: 13 oktober 2021, 15:23

Grønnköpingkið är ett virtuellt sjukhus med hållbara nordiska innovationer inom sjukhussektorn. Genom att klicka på symbolerna kan besökarna hitta företag i framkant inom respektive kategori. Foto: NCSH

Sverige är världsledande inom hållbar sjukvård och nu presenterar Grønnköpingkið, ett digitalt fiktivt sjukhus, nordiska aktörer i framkant. ”Det här ska bli ”to go”-stället internationellt för nyproduktion, renovering och hållbara lösningar inom sjukvårdssektorn”, säger grundaren.

Ämnen i artikeln:

StorbritannienLINK ArkitekturEUJoe BidenVinnova

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Avsikten med den nylanserade virtuella sjukhusmodellen är att förbättra kunskapsutbytet mellan sjukhus globalt, effektivisera upphandlingsprocesser, minska klimatutsläpp och öka svensk export av innovativa vårdlösningar. 

– Det är ingen liten del vi pratar om och för att positionera sig som en leverantör till sjukvården måste man därför ha en hållbarhetsstrategi på plats, säger Daniel Eriksson, vd vid stiftelsen TEM och grundare av nätverket Nordic Center of Sustainable Healthcare, NCSH, som tagit fram lösningen. 

Läs även: Marknadsledaren sågar förslag om statliga sjukhus 

Han utvecklar att hälso- och sjukvårdssektorn kan göra stor skillnad eftersom den står för över 10 procent av Sveriges bruttonationalprodukt och cirka 5 procent av koldioxidutsläppen i Europa, vilket är mer än flygsektorns 3 procent.  

Den digitala sjukhusmodellen Grønnköpingkið innehåller flera hållbara nordiska innovationer inom sjukvården och genom att klicka på symboler finner besökare företag i framkant inom respektive kategori såsom exempelvis arkitektur, interiör, energi, logistik och avfall.  

– Vi började förra veckan och har nu runt 200 besök om dagen från hela världen, så det ser bra ut. Modellen är som ett smörgåsbord med kategoriserade lösningar från nordiska sjukhus.

Vid premiären fanns 13 lösningar i den digitala modellen, men målet är att ha uppåt 100 lösningar och 10 olika kategorier inom ett år.

– Det här ska bli ”to go”-stället internationellt för nyproduktion, renovering och lösningar inom hållbar sjukvård, säger Eriksson.

Hur har urvalet av lösningar gjorts?
– Kravet är att bolaget ska ha en befintlig hållbar lösning eller installation på ett nordiskt sjukhus som referens. Men startups utesluts inte helt heller, utan hamnar under kategorin innovation som testbädd. Lösningarna granskas även av externa bedömare.

Daniel Eriksson vill lyfta Sveriges hållbara lösningar globalt. Foto: NCSH

Utomlands växer just nu särskilt intresset för energieffektivisering eftersom elpriserna stigit kraftigt. De senaste veckorna har NCSH därför besökt Quebec och Warszawa, och kommer att besöka Krakow, New Delhi och Toronto nästa år.

– Energipriserna är galna just nu och sjukhusen vill spara både energi och pengar. Byggnader som producerar mer energi än vad de förbrukar må vara vardag för oss, men betraktas fortfarande som ”science fiction” i många andra länder. Sverige ligger i framkant där. 

Även djupgeotermiska anläggningar som levererar värme direkt till fjärrvärmenätet anses ha stor exportpotential fast lösningen fortfarande är relativt ny i Sverige. 

Hur har projektet finansierats?
– Vi försökte få finansiering, även offentlig sådan, men misslyckades och bestämde oss då för att finansiera projektet själva med ungefär en halv miljon kronor. 

Bland annat drog Nordiska ministerrådet och Nordic Innovation tillbaka sina planer om att finansiera Grønnköpingkið. 

– Från början diskuterade vi ett samarbete kring Grønnköpingkið, men blev till slut eniga med aktörerna om att i stället ta fram en rapport med bredare tema kring hållbara sjukhus, säger Lena Henriksson, kommunikationschef på Nordic Innovation.

Läs även: LISTA: 10 fastighetsbolag på börsen listar sina bästa hållbarhetsstrategier – och största risker

Nätverket NCSH startades 2015 av stiftelsen TEM i Malmö och har i dag runt 100 medlemmar från ett 15-tal länder. NCSH har bland annat tagit fram en road map åt Yale University i USA och placerat viktiga frågor även på president Joe Bidens bord.

– Vi jobbar med flera tunga aktörer runtom i världen och vill lämna visionerna för att agera i stället. För oss var det därför en ”no brainer” att knyta ihop säcken med Grønnköpingkið, säger Daniel Eriksson.

Senast i september rapporterade BBC om en för Storbritannien ny klimatsmart lösning som renar lustgas vid förlossningar, som Medclair, medlem i NCSH, tog fram i Sverige redan för 20 år sedan.

– Anledningen till att vi nu fått genomslag i Storbritannien är att de till skillnad mot Sverige historiskt sett inte fokuserat på utmaningarna med lustgas, vare sig det gäller arbetsmiljö eller växthusgasproblemet, säger bolagets vd Jonas Lundh till Fastighetsnytt.

Förra året fattades det dock beslut i det engelska sjukvårdssystemet om att söka lösningar på problemen och i dokumentationen kring detta hänvisade man till den teknologi som Medclair erbjuder. 

– Vi hoppas nu att Grønnköpingkið också ska ge oss ingångar till nya marknader, säger Lundh.

Mer om NCSH:s grundare Daniel Eriksson

Ålder: 46.

Titel: Vd på TEM och grundare av NCSH.

Född: På Gotland.

Bor: Höllviken.

Familj: 3 barn och sambo.

Utbildning: Magister från Uppsala universitet i bland annat kommunikation, miljö, ekonomi och juridik.

Tidigare befattningar: Arbetat med hållbarhet och sjukvård i 20 år med olika projekt, bland annat 5 år på universitetssjukhus.

Intressen: Familj och upplevelser.

Andra pågående uppdrag: Projektledare internationalisering av klimat och energismart sjukvård med Energimyndigheten.

Motto: Vi brukar säga att vi ofta inte känner till, och ibland låtsas att vi inte känner till, formella strukturer och beslutsvägar. Det har visat sig vara en framgångsrik strategi.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev