tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Samhällsfastigheter

Så rustas Stockholms sjukhus mot elbristen

Publicerad: 10 mars 2021, 14:28

Locum minskade energianvändningen i sitt bestånd med 14 procent mitt under pandemin. Foto: Locum/SLL

Akut elbrist hotar Stockholm och samtidigt ökar energianvändningen på landets sjukhus under coronapandemin. Nu vässar därför regionens fastighetsbolag, Locum, energieffektiviteten i beståndet.

Ämnen i artikeln:

LocumRegion StockholmCoronaviruset

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


2020 var ett extra utmanande år för Locum som på bara två veckor byggde ett fältsjukhus i Älvsjö för covid-19 patienter. Även utökad gaskapacitet, fler IVA-platser, temporära bårhuslösningar och samverkande data från fastighet och vårdverksamhet för energieffektivitet togs fram.  

– Energieffektiviteten är vår absolut viktigaste fråga och dras till sin spets nu när Stockholm står inför elbrist och energianvändningen ökar under coronapandemin, säger Charlotte Broberg (M), fastighets- och serviceregionråd, till Fastighetsnytt.

Läs även: Locum startar ny sajt – tiotals miljoner att spara varje år 

Foto: Locum

Locum lyckades mot alla odds ändå sänka energianvändningen i sitt bestånd med 14 procent förra året jämfört med basåret 2011, enligt bolagets hållbarhetsrapport. 

– Den är ett resultat av ett systematiskt arbete som har involverat samtliga verksamheter. Vi har bland annat bytt fönster för att minska kallras, installerat led-belysning och direktdrivna EC-fläktar. 

Det krävs dock mer i dag för att ligga i framkant, säger Broberg. 

– Det som förr klassades som miljöcertifiering guld för byggnader har blivit silver, vilket även har ökat priserna. Vi lägger mycket pengar på detta, men tror att vi på sikt kan ta igen det med lägre elkostnader.

Exakt hur mycket pengar Locum lägger på energieffektiviseringarna varje år kan hon däremot inte svara på eftersom hållbarhet inte särredovisas, utan är en integrerad del i verksamheten.

Tuff utmaning inom nyproduktionen

Just nu är bolagets största utmaning att det används allt mer teknik inom sjukvården, vilket kräver mer energi. 

– Det är svårt för oss att nå ambitiösa miljömål när över hälften av energianvändningen går till själva verksamheten, särskilt i våra nya byggnader, säger Charlotte Broberg. 

Läs även: Ellevio om debatten kring elnotan: ”Vi har inte lovat något” 

Därför räcker det inte att bara bygga energisnålt längre. Hon säger att kunskapsnivån inom verksamheten också behöver höjas.  

– Vi kommer att börja kartlägga hur mycket energi verksamheten kontra fastigheten drar, samt lära människor att släcka lampor efter sig och bidra med andra energibesparande åtgärder framöver. 

Locum följer sedan upp sin energiplan, som beskriver fastighetens energimål, historiska utfall, prognos, kommande åtgärder och händelser som påverkar energianvändningen i fastigheterna, minst en gång per månad. 

Här följer några av bolagets andra hållbarhetsåtgärder:

• Gröna obligationer ett sätt för regionen att säkerställa att hållbar finansiering av projekten. Genom att ge ut en grön obligation garanterar regionen att de projekt som finansieras av obligationen uppfyller högt ställda hållbarhetskrav.

• Cirkulära flöden av material, produkter och avfall. 

• Vårdlokaler utformas med arkitektur som fokuserar på sunda material, ergonomi, tillgänglighet, dagsljus, trygga rörelseytor och flexibla lokaler som är hållbara över en lång förvaltningsperiod. 

• Byggplatsens säkerhet och dess inverkan på arbetsmiljön tas i anspråk. Locum är även engagerade i föreningen ”Samverkan för noll olyckor i byggbranschen” (Håll Nollan).

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev