torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Samhällsfastigheter

"Omvänt läge" för kommunerna – får räkna på fastighetsköp

Publicerad: 10 maj 2023, 10:50

Erik Törnblom, tf forskningschef Kommuninvest.

Foto: Pressfoto

Tidigare var frågan för kommunerna om de skulle sälja eller äga sina egna fastigheter. När SBB gått från storköpare till säljare av samhällsfastigheter får de i stället räkna på om de ska köpa tillbaka eller fortsätta hyra. "Kommunerna har goda möjligheter finansiellt", konstaterar Erik Törnblom, tillförordnad forskningschef vid Kommuninvest.

Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterKommuninvest

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


SBB har de senaste åren mer eller mindre dammsugit marknaden för samhällsfastigheter. Med de stigande räntorna har de fått tvärvända och i stället sålt av fastigheter för att få ned belåningen. Mer försäljningar står också på agendan, och kanske än mer så efter Standard & Poor's nedgradering av kreditbetyget till skräpstatus. När SBB nu säljer samhällsfastigheter har Landskrona köpt tillbaka fastigheter de tidigare sålt och fler kommuner kan stå inför samma alternativ när SBB ska sälja mer.

Läs mer: "Den största köparen blev plötsligt den största säljaren"

– Nu har vi fått ett omvänt läge där kommunerna i stället får överväga om de ska köpa tillbaka fastigheter. Varje kommun får själva avgöra om det är ett bra läge att köpa, men de har generellt goda möjligheter finansiellt om de skulle få den möjligheten. Kommunerna har en god kreditvärdighet, vi på Kommuninvest har AAA-rating, och kommunerna lånar relativt sett fortsatt på bra nivåer, säger Erik Törnblom, tillförordnad forskningschef vid Kommuninvest, till Fastighetsnytt.

Han säger att det viktiga är att kommunerna som står inför frågan att köpa eller fortsätta hyra gör samma gedigna analys som Kommuninvest tidigare rådde dem att göra när valet stod mellan att sälja och hyra.

– Det är samma kalkyl som bör göras för att kunna fatta ett välgrundat beslut. Det viktiga är att göra analysen och se om det är ett bra alternativ för kommunen. Det handlar bland annat om pris, hur hyresavtalet ser ut och vilken annan fastighetsägare man kan få i stället, säger han.

Läs mer: Fastighetsprofil dömer ut SBB:s affärsmodell

Vad gäller dessa kalkyler säger Erik Törnblom att den senaste tidens händelser satt fingret på flera risker förknippade med att kommunerna inte äger sina egna fastigheter.

– Mycket har ställts på sin spets. Det finns nu en risk för att en fastighet man sålt till en privat aktör helt plötsligt säljs igen och man får en annan hyresvärd som man inte valt. Det har också talats om att det var en låg risk för kommunerna att hyra och att de visste vad de skulle betala, men med hög inflation och indexerade avtal har det visat sig att kommunerna ändå burit en ganska stor del av inflationsrisken, säger han.

Kommuninvest vill som sagt inte råda kommunerna till annat än att göra kalkylen ordentligt, men Erik Törnblom tror att den nya miljön gjort kommunerna mer tveksamma till att hyra samhällsfastigheter.

– Det är svårt att spekulera i hur kommuner agerar i framtiden, men att det är ett förändrat synsätt kan man ändå konstatera, säger han.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev