Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Nytt förslag till utbyggt Stadsbibliotek

Publicerad: 5 april 2012, 09:37

Längdsektion genom lässalen, Illustration: Pontvik/Kopare

Nytt förslag till en möjlig utbyggnad av Stockholms stadsbibliotek.


Den prestigefyllda arkitekttävlingen avseende ett komplement till Stadsbiblioteket och Gunnar Asplunds berömda byggnad från 1928 slutade med kritikstorm, kostnader som sköt i höjden och nedlagda planer. Nu har Socialdemokraterna i Stockholms stadshus och arkitekten Alexis Pontvik presenterat ett förslag till en möjlig utbyggnad av Stockholms stadsbibliotek.

Nyligen har Stockholms stad fattat beslut om att utreda en renovering av befintliga lokaler i Asplundshuset. Socialdemokraterna vill också att staden åter prövar frågan om en större utbyggnad av stadsbiblioteket.
– Stockholm ska ha ett fungerande stadsbibliotek och då behövs nya ytor. Det förslag Alexis Pontvik har tagit fram är intressant då det tar stor hänsyn till den unika byggnad som Asplundsbiblioteket är och samtidigt tillför nödvändiga ytor genom en spännande tillbyggnad, säger Tomas Rudin (S), oppositionsborgarråd.

Nedlagt projekt
2006 utlyste Stockholms stad, tillsammans med Sveriges arkitekter, en allmän arkitekttävling om en stor tillbyggnad. 1170 förslag kom in till vad som beskrivits som en av de största arkitekturtävlingarna i världen där 6000 arkitekter anmält sig.  Den tyska arkitekten Heike Hanada vann tävlingen om det nya stadsbiblioteket i Stockholm med sitt förslag ”Delphinium”.  Modernistiskt och experimentellt, sa den norske arkitekten Kjetil Thorsen när han läste upp juryns motivering.

Delphinium, vinnarförslaget från 2007

Men de senaste åren har vinnarförslaget varit föremål för livlig debatt. Förslaget innebar en glasbyggnad bakom Gunnar Asplunds byggnad, flyttad huvudentré och att de k-märkta annexen skulle rivas. Kritiken lät inte vänta på sig och 2009 lades projektet ned, officiellt på grund av de ekonomiska förutsättningarna där den ursprungliga kostnadskalkylen på 800 miljoner steg till 1,4 miljarder.

Socialdemokraterna föreslår nu att staden går tillbaka till de förslag som sedan tidigare finns på hur biblioteket skulle kunna utvecklas.
– Asplundsbiblioteket har internationell ikonstatus, det är fantastisk byggnad som vi ska vara rädda om. Därför är det viktigt att hitta ett förslag som ger stockholmarna ett fungerande stadsbibliotek samtidigt som Asplundshuset fortsatt kan vara huvudbyggnad, säger Anna-Greta Leijon (S), gruppledare i Kulturnämnden.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev