onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Samhällsfastigheter

Ny satsning på Arlanda

Publicerad: 16 januari 2014, 14:44

Swedavia har fastställt inriktningen för Stockholm Arlanda Airports fortsatta utveckling för de kommande 30 åren. Den nya utvecklingsplanen innefattar investeringar på 13 miljarder kronor.

Ämnen i artikeln:

ArlandaKristina Alvendal

Den fortsatta utvecklingen av flygplatsen kommer att ske i takt med trafiktillväxten vid flygplatsen. Den långsiktiga planen består av ett antal olika etapper, varav den första av dessa omfattar en tioårsperiod. I den nya utvecklingsplanen ingår bland annat en ny pir i Terminal 5, och utbyggnad av säkerhetskontrollen och ett antal kommersiella ytor i terminalen. Även terminalnära parkeringsplatser och ett helt nytt miljöanpassat driftområde planeras. Under perioden 2014-2043 uppskattas investeringsvolymen för terminalutvecklingen uppgå till totalt drygt 13 miljarder kronor, varav knappt 7 miljarder avser den första etappen.

För att skapa en levande stadsmiljö kommer nya kontorsfastigheter växa fram i anslutning till flygplatsen. Nästa del i denna fas är etableringen av Sky City Office One, en kontorsbyggnad motsvarande 15 000 kvadratmeter som kommer att byggas nära själva flygplatsen.

–  Det här är ett mycket stort steg i utvecklingen av Airport City Stockholm. Vi räknar med att hela 50 000 arbetstillfällen kommer att finnas i flygplatsstaden år 2030. Det innebär att Airport City Stockholm kommer att bli ett av Sveriges viktigaste tillväxtområden. Den nya planen rymmer viktiga satsningar som skapar de rätta förutsättningarna för att göra flygplatsstaden attraktiv för både människor och företag, säger Kristina Alvendal, vd för Airport City Stockholm.

Idag reser nära 21 miljoner på årsbasis via flygplatsen och resenärstillväxten förväntas öka ytterligare. År 2040 beräknas antalet ha stigit till närmare 35 miljoner, vilket motsvarar en ökning på i genomsnitt drygt 2 procent per år.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Airport City Stockholm

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev