Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Nu påbörjas flytten till Nya Karolinska Solna

Publicerad: 2 juni 2016, 11:53

“Alfred” används som fantom när personalen ska lära sig de nya rutinerna. Foto: Maria Nordlander.

På torsdagen överlämnade Skanska nycklarna till sitt största projekt någonsin, Nya Karolinska i Solna. Landstinget tog därmed emot nyckeln till den första delen av sjukhuset, som rymmer barn, kvinnor och hjärtsjukvård.

Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska SjukhusetSkanskaSolnaStockholm

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Bygget har kantats av kontroverser och höga kostnader. Så sent som på onsdagen avslöjade Svenska Dagbladet att det service-avtal som förhandlats fram med Coor Service Management, för underhåll och service av sjukhuset, kommer att blir 475 miljoner kronor per år från 2019. 20 år senare kommer samma avtal att kosta nästan 1,2 miljarder kronor per år.

Själva kostnaden att bygga sjukhuset budgeterades till 14,5 miljarder kronor men landstingets kostnad för uppförande samt drift och underhåll av fastigheten beräknades 2010 hamna på cirka 52 miljarder kronor. Oppositionen i landstingsfullmäktige menade dock att kostnaderna skulle bli cirka 69 miljarder kronor.

Trots kontroverserna börjar sjukhuset alltså nu att bli klart. Efter att det nya officiellt är i landstingets ägo påbörjas flytten och den 20 november ska dörrarna öppnas för de första patienterna.

Hela bygget kommer dock att stå klart först om två år, 2018. Husets design togs fram av White Arkitekter och Tengbom.

Maria Nordlander
Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev