måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Samhällsfastigheter

NCC efterlyser fler modiga beslut i coronakrisen – hyllar Region Sörmland

Publicerad: 27 mars 2020, 15:18

Henrik Landelius, affärsområdeschef på NCC, uppmanar andra att ta intryck av Region Sörmland. Foto: NCC / Carlstedt arkitekter

Fortsätt bygga och våga fatta beslut om nya projekt trots coronaläget. Det säger Henrik Landelius på NCC och berömmer Region Sörmland.

Ämnen i artikeln:

NCCCoronavirusetEskilstunaNyköping

AJ


Coronakrisen har lamslagit stora delar av näringslivet och hotar ett stort antal arbetstillfällen och projekt inom fastighets- och samhällsbyggnadsbranschen. 

Serneke har stoppat bygget av det som ska bli Sveriges högsta bostadshus, Karlatornet, och runtom i landet håller många byggföretag och investerare nu andan. 

Läs även: NCC bygger ut sjukhus för miljardbelopp

Det blev därför en uppmärksammad nyhet när Region Sörmland i veckan beslutade att ingå ett avtal med NCC om att bygga ut de Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Ett jättekontrakt värt 2,4 miljarder kronor. 

Ett ramavtal parterna emellan tecknades visserligen för fem år sedan men det är inte alla beslutsfattare som i läge av coronakris bestämmer sig för att trycka på gasen. 

Avgörande beslut för hela sektorn

Henrik Landelius, affärsområdeschef på NCC Building, berömmer Region Sörmland för sitt mod och framhåller att fler beslutsfattare måste våga agera på liknande sätt om inte hjulen inom byggbranschen, och i ekonomin i stort, ska stanna. 

– Det är alltid viktigt för NCC med en så här stor order men det är extra viktigt i dag. Det är avgörande för hela branschen att aktörer som Region Sörmland vidtar åtgärder som det här beslutet för att vi ska kunna stå emot effekterna av coronakrisen, säger han till Byggindustrin. 

Mälarsjukhuset ska byggas ut. Så här är nya entrén tänkt att se ut. Foto: Carlstedt arkitekter.

Byggsektorn står för cirka 11 procent av BNP och med varje uppskjutet projekt så påverkas långt fler än huvudentreprenören. 

– ”Bara” den här investeringen i Sörmland på 2,4 miljarder gör att man säkrar cirka 600 årsarbetstillfällen. Det perspektivet tappas bort ibland. Region Sörmland har inte bara tagit ett viktigt beslut för vården i framtiden utan har också bidragit till arbetstillfällen, inte minst lokalt eftersom vi använder en massa underentreprenörer, säger Henrik Landelius.

Läs även: Så säger branschen efter krismötet med Löfven

För att inte Sverige om ett antal år ska stå utan den sociala infrastruktur som landet behöver så måste beslutsfattare både inom näringslivet och politiken nu våga driva igenom stora investeringar, trots att hela marknaden befinner sig i ett svårt läge, poängterar Henrik Landelius. 

– Vi måste hålla produktionen i gång trots den hälsokris som råder omkring oss. Att vi inom branschen har en tät dialog både med varandra och med presumtiva uppdragsgivare är viktigare än någonsin. Vi måste lyssna till varandra och berätta vad vi kan göra för att hålla hjulen snurrande, säkra arbetstillfällen och ta höjd för framtiden, säger Henrik Landelius. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev