Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Michael Cocozza sågar anklagelserna mot Ilija Batljan

Publicerad: 6 maj 2020, 14:20

Michael Cocozza. Foto: Botrygg

Michael Cocozza, styrelseordförande på Botrygg och en av SBB:s större aktieägare, sågar brottsmisstankarna mot Ilija Batljan. ”Jag har mycket svårt att tro att han har begått ett lagbrott vad avser insiderinformation”, säger han till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

Ilija BatljanSBB FastigheterMichael CocozzaBotrygg

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Grundaren av Botrygg känner Ilija Batljan sedan 2016 när SBB bildades, då Michael Cocozza gick in som delägare i bolaget före börsintroduktionen. 

– Ilija har alltsedan börsnoteringen varit väldigt noga med att inte ge mig förhandsinformation. ”Det kan jag inte kommentera” har varit ett vanligt svar från honom på frågor om olika förhållanden inom bolaget, säger Cocozza till Fastighetsnytt. 

Läs även: IR-chef på SBB: ”Chockartat för alla” 

Han säger att Ilija har hållit hårt på att inte ge vad som kan uppfattas som insiderinformation.

– Jag har mycket svårt att tro att han har begått ett lagbrott vad avser insiderinformation.

Varför misstänks han för brottet tror du?

– Just nu sprids det halvsanningar och lögner om Ilija, samt en falsk bild av honom som opålitlig. Främst orkestrerat av vissa medier som sedan börsintroduktionen har förmedlat en negativ bild av både SBB och bolagets vd. 

Läs även: Så har Ilija Batljan gjort SBB till ett miljardbolag på fyra år 

Michael Cocozza försäkrar att det förvaltningsbolag som Ilijan delägde privat och som förvaltade SBB:s fastigheter de första åren var ”en bra och kostnadseffektiv lösning” i uppbyggnadsskedet. 

– Ilija drog ingen ekonomisk nytta av det. Upplägget tjänade SBB:s ägare väl under dessa år.

Cocozza sågar Dagens Industris artikel om att SBB har skrivit upp värdet på sina fastigheter med 1,6 miljarder kronor. 

– Det är helt taget ur luften och rent hittepå som är missvisande. 

Huvuddelen av summan är enligt Cocozza resultat av investeringar som medfört ökade hyror och därmed ökade värden givet samma avkastningsnivå. Resterande summa är ändrade avkastningskrav. 

– I bägge fallen rör det sig om externa värderingar, inte egna värderingar som Dagens Industri antyder, säger Michael Cocozza. 

Att Ilija Batljan blev tvungen att lämna Rikshem beskriver han som en ”struntsak”, där styrelsen gjorde fel som petade honom. 

Läs även: Åklagare förtegen om Batljan-fallet

Cocozza ogillar även det faktum att Ilija Batljans politiska insats i Nya Karolinska-affären förtigs när man nu summerar hans verksamhet i Sverige. 

– Där visade Ilija sin kompetens genom att justera OPS-avtalet med Skanska, vilket sparade skattebetalarna 7,8 miljarder kronor. Få politiker i landet har gjort ett dylikt ekonomiskt avtryck.

Storägaren har med de orden fortsatt förtroende för bolaget och inga som helst planer på att sälja sitt innehav i SBB. Tvärtom. 

– På dagens kursnivåer på börsen köper man SBB:s fastigheter till en total avkastning om 13,5 procent, varav 4 procent delas ut. Det är nästan halva priset jämfört med om man köper samma fastigheter på marknaden, säger Michael Cocozza. 

För egen del har han därför köpt, inte sålt, SBB aktier de senaste dagarna.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev