torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Samhällsfastigheter

Malmö högskola blir universitet

Publicerad: 16 juni 2016, 08:06

Malmö högskola blir universitet 1 januari 2018. Foto: News Öresund.

Regeringen och Region Skåne har gett Malmö högskola klartecken att bli universitet. Det framgår av en debattartikel i Sydsvenskan på torsdagen.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i SydsverigeMalmö högskola

Regeringen och Region Skåne har gett Malmö högskola klartecken att bli universitet. Det framgår av en debattartikel i Sydsvenskan på torsdagen där ministern för högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson (S) och regionstyrelsens ordförande Fritzon (S) skriver att regeringen nu anser att det finns starka skäl för att successivt tillföra resurser för att bygga ett nytt universitet i Malmö. Det blir en del av en långsiktig utbildnings- och forskningspolitisk satsning och regeringens ambition är att högskolan blir universitet 1 januari 2018.

”Regeringen ser därmed positivt på Malmö högskolas begäran om universitetsstatus. Bedömningen är ett led i regeringens politik att stärka den högre utbildningen och forskningen i Sverige och för att stärka Skåne som tillväxtregion, liksom utvecklingen i Sveriges tredje största stad,” skriver de.

En universitetsstatus innebär att ett lärosäte har en generell rätt att ge utbildning på forskarnivå och utfärda doktorsexamen, något en högskola måste söka tillstånd för. Dessutom har universitet en bredare forskningsbas och mer medel för forskning.

”Malmö högskola har i sitt budgetunderlag fört fram att regeringen ska göra det möjligt för lärosätet att erhålla universitetsstatus. Region Skåne har instämt i denna begäran. Universitetsstatus för Malmö högskola skulle ha stor betydelse och ge ytterligare drivkraft i både Malmö och i Skåneregionen i stort,” skriver Hellmark Knutsson och Fritzon i sin artikel.

Lokala marknadsbedömare som Fastighetsnytt har pratat med på förmiddagen ser mycket positivt på beskedet och det gör även Ilmar Reepalu, före detta KSO i Malmö och arkitekten till Malmö högskola. I en intervju med Sydsvenskan säger han dock att beskedet borde kommit för länge sedan.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev