Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Linnéuniversitetet kan flyttas

Publicerad: 18 september 2012, 06:42

Linnéuniversitetet i Kalmar kan komma att i sin helhet flyttas till Ölandshamnen i centrala Kalmar. Enligt en ny arkitektstudie finns det även plats för framtida expansion i området.


Ämnen i artikeln:

Kalmar

Enligt en ny arkitektstudie, som redovisas av tidningen Barometern, finns det även plats för framtida expansion i området och Kalmars kommunpolitiker och företrädare för universitet är entusiastiska.

– Det här kan bli den absolut häftigaste universitetsmiljön i hela landet, säger kommunalrådet Johan Persson (s) i en kommentar till Barometern.

– Vi är Sveriges näst minsta universitetsstad så vi måste anstränga oss lite extra. Jag är väldigt tacksam för att det här förslaget har kommit fram, säger Linnéuniversitetets rektor Stephen Hwang till Barometern.

– Här erbjuds unika möjligheter att integrera universitetet i staden. Detta är en mycket väl genomarbetad studie som övertygat oss om platsens kvalitet och möjligheter. Utan stora åthävor får vi flexibilitet och ett område som tål förändring över tid, säger för sin del stadsarkitekt Staffan Lindholm.

Arkitektstudien föreslår att universitets byggnader grupperas assymetriskt och därmed kan ritas av olika arkitekter. Hushöjderna föreslås variera mellan tre till upp till åtta våningar, där det högsta huset kan få en publik takterrass.

– Om detta håller hela vägen får vi också mer plats för både bostäder och skol- och friidrott på Fredriksskans, konstaterar kommunalrådet Johan Persson.

Bakom arkitektstudien står Malmström Edström Arkitekter i Göteborg och Jais Arkitekter i Helsingborg. Någon tidsplan för projektet finns ännu inte.

Peter Lorin

Ämnen i artikeln:

Kalmar

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.