lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Samhällsfastigheter

Kvarndörren ska höja ribban för vård och omsorg

Publicerad: 20 februari 2023, 13:41

Kvarndörren är ett vård- och omsorgsboende som har byggts av beställaren Micasa Fastigheter och entreprenören NCC på Rinkeby allé i Stockholm. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023.

Foto: Emelie Melin

Vård- och omsorgsboendet Kvarndörren i Rinkeby i Stockholm har både personal och brukare i fokus. Ett väl genomfört bygge med hållbarhetsfokus som är hemlikt, vårdsäkert och med mycket ljus. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Samhällsfastigheter.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeNCCStockholms stadByggStockholm

MSN

Martina Strand Nyhlin


Ett vård- och omsorgsboende som är byggt just så som det ska vara. Så tycker aktörerna Micasa Fastigheter och NCC att nya Kvarndörren på Rinkeby allé är.

– Vi har haft möjlighet att bjuda in branschen till lokalerna och de tror nästan inte det är sant att detta är ett vård- och omsorgsboende, säger Karl Frisell, chef för nyproduktion på Micasa Fastigheter.

Kvarndörren är det första av sju vård- och omsorgsboenden som Stockholms stad beslutat att Micasa Fastigheter ska bygga fram till 2030. Bakgrunden till projektet är förstås att behovet är stort av denna typ av fastigheter. Karl Frisell har velat höja nivån för det gängse vård -och omsorgsboendet.

– Inför arbetet har jag lyssnat in kunden och tagit reda på vad som är viktigt för personalen och brukarna. Vi har också tagit med oss Inspektionen för vård och omsorgs krav (IVO) på vårdhygien och hur vi behöver kunna avskilja avdelningar, säger Karl Frisell.

Foto: Emelie Melin

Det innebär att Micasa satsat stort på hemlika miljöer och öppna ytor för samverkan. Alla rum har direktkontakt med de sociala ytorna.

– Den här typen av boende har lätt många långa tråkiga korridorer, så är det inte här, säger Karl Frisell.

Gårdsmiljön är anpassad för samvaro och fika och inglasade terrasser längs hela fasaden gör det möjligt för personer som inte kan ta sig ut på promenad att ändå få lite solljus och kontakt med utemiljön.

– Jag tycker det nya huset lyfter området. Här var bara en grusplätt från början intill ett stort polishus med slitna hus runt omkring, säger Martin Hagberg, produktionschef hos entreprenören NCC.

Tre snabba om Kvarndörren:

Karl Frisell har tidigare ingått i styrelsen för Rättvist byggande och därför har stort fokus i arbetsmiljöarbetet lagts på att arbeta proaktivt och med ett strukturerat arbetssätt för att motverka kriminalitet och osund konkurrens på byggarbetsplatser.


Passiva fuktsensorer inbyggda bakom våtrums- och gipsskivor i våtutrymmen gör det möjligt att identifiera eventuella vattenläckage innan skadorna blir för stora.


• Fastigheten har sedumtak (växttak) som fördröjer dagvattenhanteringen inom fastighetsgräns och bidrar till biologisk mångfald och jämnare inomhusklimat.

Kvarndörren har certifierats i Miljöbyggnad silver, men med utgångspunkt i Stockholms stads ännu hårdare energikrav på max 55 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Bergvärme och solceller har också installerats, och sedumtak. 3D-modelleringar har använts i hela byggprocessen och detta ska även användas i förvaltningen.

– Jag tycker vi har lyckats bra med att bygga de hållbara lösningarna. Utmaningarna är alltid att rama in alla förväntningar inom given budget. Det går att plussa på hur mycket som helst i projekt, men ett mantra för oss har hela tiden varit kundens slutkostnad med rätt kvalité, säger Martin Hagberg.

Foto: Emelie Melin

Martin Hagberg och Karl Frisell ser nu tillbaka på ett projekt där budgeten hölls, tidplanen hölls och samarbetet varit välfungerande trots krig och pandemi. Micasa Fastigheter har tagit fram ett ramprogram för att ta in lärdomar från detta projekt i kommande projekt som de ska bygga åt Stockholms stad.

– Projektdeltagarna säger att detta är det bästa projekt de har varit i – från den som projekterat till den som skruvat upp gipsskivor. Jag är mån om att utveckla branschen, det är som ljuv musik i mina öron, säger Karl Frisell.

Martin Hagberg håller med.

– Det har funnits ett sug från alla att vara med i projektet och jag tycker att vi tillsammans har lyckats få rätt produkt i rätt tid, med en väldigt nöjd slutkund, säger Martin Hagberg.

Aktörer i projektet

Entreprenör: NCC
Beställare: Micasa Fastigheter
Hyresgäst: Stockholms stad
Arkitekt: Winroth arkitekter
Projektkostnad: 260 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan

Här är de övriga nominerade

Dubbelt guld för Landskronas nya LSS-boende

Kontor och simhall i samma byggnad – tack vare unik 3D-lösning

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev