Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Kommersiella marknaden i USA bättre än bostäder

Publicerad: 8 mars 2012, 07:38

Foto: Mattias Fröjd

Fastighetsnytt träffade den amerikanska fastighetsekonomen Kenneth P. Riggs, jr, på MIPIM i Cannes.


Ämnen i artikeln:

Mipim

USA:s välmående är en viktig faktor för världsekonomin i stort och efter några tuffa år, framförallt på bostadsmarknaden, börjar en del ljuspunkter skönjas när det gäller den amerikanska ekonomin. Fastighetsnytt träffade den amerikanska fastighetsekonomen Kenneth P. Riggs, jr, som menar att core-fastigheter är tillbaka på samma värden som innan krisen.

Kenneth Riggs, President of Real Estate Research Corporation, ser två olika cykler på den amerikanska fastighetsmarknaden, bostäder och kommersiella fastigheter.
– Klart är att bubblan i USA var bostäder, massor av spekulation kring nya produkter och kapitalflöden, speciellt på subprime-marknaden och det är vad som verkligen skapade den finansiella och ekonomiska krisen.

Bostadsmarknaden börjar nu, enligt Kenneth Riggs, äntligen närma sig botten. Nivån på nya produkter är den lägsta på 40 år, räntorna är de lägsta någonsin och tillgången för att köpa är stor.
– Vi går igenom en strukturell förändring nu, i USA låg vi på 68 procent som ägde sina egna hem, en siffra som borde vara närmare 60 procent. Vi är i ett skifte nu och hälsan på bostadsmarknaden är det som kommer hjälpa ekonomin. Vi börjar se många positiva tecken, säger Kenneth Riggs.

Den kommersiella sidan av fastighetsmarknaden var i en annan del av cykeln. Enligt Kenneth Riggs var det under 2007 som man började se mer och mer spekulation från investerare, storlek på priser och affärer sköt i höjden.
– 2007 genomfördes den största, enskilda transaktionen hittills. Ett bostadskomplex i New York såldes för 5 miljarder dollar till ett antal investerare. De förlorade cirka 2 miljarder dollar på 12 månader.

Men den kommersiella marknaden gick in i krisen i bättre form än vid tidigare kriser, man hade inte haft samma utvecklingsboom på marknaden. De bättre objekten gick kanske ned med 30 procent men när det gäller core fastigheter är värdena tillbaks där de var före krisen. Men Kenneth Riggs menar också att man tagit tag i problemen mer brutalt än vad många kanske sett.
– Ta exempelvis AIG som nu börjar komma ur sina problem. AIG: räddningspaket låg på 180 miljarder dollar, det är i nivå med Grekland och då är det ett enda företag vi talar om, så det har varit brutala åtgärder. Bostadsmarknaden, finansmarknaden och investerare generellt är nu beredda att gå vidare.

Det ekonomiska klimatet börjar nu se ljusare ut i USA där skapandet av nya jobb stiger, företagens efterfrågan på ny arbetskraft ökar och det är en likvid finansmarknad, om än försiktig. Det viktigaste nu, menar Kenneth Riggs, är att ta sig igenom valet i höst.
– Det politiska klimatet är det värsta vi sett någonsin. Barack Obama är en president som blev vald på, efter amerikanska förhållanden, extrema åsikter som exempelvis hälsovårdsreformen. Investeringsmarknaden är inte van vi den typ av dödläge som nådde sitt crescendo förra året med den europeiska skuldkrisen i kombination med vår budgetkris. Det sista att ta sig igenom är valet, oavsett vem som vinner så kommer vi att få klarare besked om vilken väg vi kommer att ta.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Mipim

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.