Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Klimatsatsningar i centrum när Jordbro förnyas

Publicerad: 29 oktober 2021, 09:53

SBB som äger centrumet tar det första spadtaget. Görel Hällqvist, Affärsområdeschef Projekt, Sveafastigheter, Rikard Hansson, vd och grundare, H2 Entreprenad och Meeri Wasberg, kommunfullmaktige i Haninge

Foto: Ellen Hellström

Det första spadtaget för Sveafastigheters Näckrosen i Jordbro är taget, 367 lägenheter och en förskola ska byggas. Klimatavtrycket ska genomsyra processen, när förorten söder om Stockholm får ett nytt liv.


Ämnen i artikeln:

JordbroSveafastigheterKlimatarbetet i fokusHaninge

I veckan togs det första spadtaget för bygget av Näckrosen i Jordbro, ett bygge som beräknas generera 44 procents lägre koldioxidutsläpp och som ska göra Jordbro till en mer eftertraktad, levande och hållbar stadsdel.

—Det här känns fantastiskt! Det är en milstolpe i en ganska lång resa, som har varit men som fortfarande pågår. Det här är första etappen av tre, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge till Fastighetsnytt.

Visionsbild av kv. Näckrosen

Foto: H2 Entreprenad

Enligt Wasberg finns det utrymme för en ny högstadieskola i etapp 1, förutom bostäder och förskola. I etapp 2 handlar det om att bygga nästan 400 bostäder, ett nytt kultur- och föreningshus samt kommersiella lokaler uppe vid stationsområdet. Slutligen är det nuvarande centrumområdet som blir etapp 3 där fler bostäder ska byggas, men också en idrottshall kommer att vara aktuell där. 

Läs även: Dags för COP26 - en snabbguide om klimattoppmötet

— Det blir att flytta lite fram och tillbaka för att få ihop det här pusslet, säger Wasberg.

Steg i rätt riktning

Moderniseringen av Jordbro genomsyras av klimatsatsningar och det börjar i grunden. Det handlar om optimerad konstruktion, grön betong i grundplatta, platsgjutna källarväggar och undergjutningar samt återvunnen armering. Klimatsatsningarna beräknas minska koldioxidutsläppet med ungefär 44 procent jämfört med om ny armering, traditionell betong och standardiserad konstruktion använts. 

— Det är ett steg i rätt riktning, säger Görel Hällqvist, affärsområdeschef på Svefastigheter till Fastighetsnytt .

Görel Häggvist, Affärsområdeschef Projekt, Sveafastigheter.

Foto: Sveafastigheter

— Vi jobbar självklart med andra delar, men stommen har så stor klimatpåverkan jämfört med andra delar av ett hus när det kommer till klimatavtrycket på ett hus. Det vi har gjort är att optimera konstruktionen på stommen, enkelt uttryckt kan man säga att vi har slimmat stommen, vilket har gett den största minskningen, fortsätter hon.

Samarbete med digital plattform 

Bygget sker i samarbete med hållbarhetsplattformen Prodikt för att beräkna och minska klimatpåverkan för stålet och betongen enligt GRI Scope 3. Nu utvidgas Scopet med ytterligare material för att kunna kartlägga dess hållbarhetsprestanda.

– Vi ville kunna mäta vår klimatpåverkan och då scoutade vi marknaden. Det finns många tjänster som är manuella men Prodikt är den tjänst gör mest jobb själv och driver även frågan. Vi tycker även att de är väldigt innovativa, säger Rikard Hansson, vd och grundare för H2 Entreprenad till Fastighetsnytt.

Rasmus Ekberg, vd på Prodikt.

Foto: H2

Rasmus Ekberg, vd och en av grundarna av Prodikt, såg att marknaden rörde sig mot mer klimatsmarta byggare och att det fanns en industri som försökte möta detta. Men det blev för dyrt och det tog för lång tid att få in behövlig information.

I plattformen kan fastighetsägare välja produkter och följa sin klimatbudget genom hela projektprocessen. 

Rasmus Ekberg, vd på Prodikt.

Foto: Prodikt

– Detta gör det möjligt för marknaden att jobba med rätt information och ta faktabaserade beslut, och därigenom kunna driva mer hållbara byggprojekt, utan att det ska kosta mycket pengar, säger Ekberg som upplever ett ökat intresse och en del förfrågningar från utlandet.

Framtidstro för Jordbro

Tillbaka till Jordbro och kommunalrådet Wasberg som tror att framtidstron i Jordbro ska komma tillbaka. Hon berättar att en man som bott i orten i 26 år kom fram och sa: ”Nu äntligen ser vi att det ni har pratat om faktiskt händer”. 

— Jag hoppas att det här spadtaget och byggnationerna verkligen gör att människor i Jordbro känner att det vänder, nu finns det framtidstro och hopp även i Jordbro, säger hon.

DJ Tajo spelar på torget

Foto: Ellen Hellström

 

Ellen Hellström

Reporter

ellen.hellstrom@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.