fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Samhällsfastigheter

Klart: Efter akuta problemen – nu fasadrenoveras Stadion

Publicerad: 23 maj 2023, 10:01

Stockholms stadion stod klar lagom till OS i Stockholm 1912.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sprickor, avvattningsproblem och ett allmänt underhållsbehov. I dag fattar staden beslut om en fasadrenovering av Stockholms stadion.

Ämnen i artikeln:

SvepetStockholm

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Det är Vänsterpartiet som i ett pressmeddelande går ut med beskedet om att den anrika anläggningen ska få en fasadrenovering. Beslutet väntas tas på fastighetsnämnden och idrottsnämnden den 23 maj.

Bakgrunden är att byggnaden är i dåligt skick och behöver få en ansiktslyftning. Bland annat ska man åtgärda sprickor i byggnaden, ett akut avvattningsproblem från taket och rusta upp dörrar, fönster, tak och trädetaljer. Vidare ska mur och staket runt anläggningen återställas i ursprungligt skick.

Läs också: Fastighetsborgarrådets kritik: "Lätt att vifta bort viten"

Renoveringen ska anpassas efter verksamheten och kommande evenemang på Stockholms stadion och kommer att genomföras under 2023 och 2024.

- Stockholms stadion är en kulturhistoriskt betydelsefull byggnad och det kommer vara viktigt att värna om dess karaktär vid renoveringen. Men Stadion är inte bara en del av historien utan den är ju fortfarande i bruk både för konserter och idrottsevenemang, och det känns bra att vi nu ser till att byggnaden kommer stå pall i många år till, säger Clara Lindblom (V), fastighetsborgarråd, i en kommentar.

Läs också: Nya majoriteten i Stockholm ska äga – inte sälja fler samhällsfastigheter

Stockholms stadion byggdes efter ritningar av arkitekten Torben Grut och stod färdig lagom till OS i Stockholm 1912. Fastigheten är blåklassad av Stadsmuseet vilket innebär att den bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev