Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Jättebiblioteket som alla hyllar

Publicerad: 14 augusti 2019, 02:00

Centrumbiblioteket Ode, Oodi på finska.

Foto: Teresa Ahola

Glasfasader och finskt granträ pryder stadsbornas nya vardagsrum; centrumbiblioteket Ode som fick sin miljonte besökare i mars. Arkitekten bakom det internationellt hyllade verket förvånas över mottagandet.


Ämnen i artikeln:

Ala ArkitekterHelsingfors

Symaskiner, 3D-skrivare, robotar, musikrum, tv-spel, biograf och aktiviteter är högst ovanliga, om inte förbjudna, inslag på många andra bibliotek. Men på Helsingfors nya centrumbibliotek har man dedikerat två hela våningsplan åt den typen av aktiviteter. 

– Vi ville skapa en välkomnande miljö med kostnadsfria evenemang och aktiviteter för alla åldrar, säger Samuli Woolston, arkitekten bakom Ode.

Han driver sedan 2005 Ala Arkitekter i Helsingfors tillsammans med Juho Grönholm och Antti Nousjoki som 2012 lämnade in det vinnande förslaget för Ode.

– Det kändes stort. Vi spenderade mycket tid åt att försöka tolka stadens beställning på bästa möjliga sätt.

Det hela landade i en stor bibliotekssal med ett molnliknande tak, sluttande landskap och gröna träd. Utomhuskänslan blir kännbar när man ser folk fika i solen och barn springa runt på lekplatsen, medan bokmalarna gömmer sig inuti stora vita äggfåtöljer.

– Det behöver inte vara tyst här hela tiden, men för akustikens skull har vi täckt taket med 10 centimeter ull och en tunn gipsskiva.

Faktum är att stället aldrig vilar. När besökarna har lämnat så vaknar robotarna på undervåningen till liv för att under hela natten leverera tillbaka böcker från lämningsstället till övervåningen. 

Samuli Woolston.

Foto: Teresa Ahola

Samuli Woolston går mot väggen och puttar försiktigt till en lönndörr som leder till ett undangömt och orangemålat sagorum.

– Mina barn tycker att rummet liknar en pumpa. De brukar även åka rutschkana nedför sluttningarna där borta, skrattar Woolston.

Är det här ert största projekt?

– Nej, Kilden teater och konserthus i Norge var större. Däremot känns Ode extra speciellt för mig eftersom jag närsomhelst kan åka hit med familjen.

Ode ligger på Medborgartorget i Tölöviken intill riksdagshuset, Kiasma, Finlandiahuset och Operahuset, och är internationellt hyllat. BBC har exempelvis klassat Ode som en av världens mest moderna byggnader. Men den vågformade exteriören var inte helt lätt att förverkliga. 

– Byggnaden vilar på en 100 meter lång bro som stöds av två stålbågar. En avancerad konstruktion som var nödvändig eftersom det finns en tunnel under byggnaden. Det var en stor utmaning för oss att få bron och glasväggarna rörliga, men inte resten, säger Samuli Woolston.

Har ni stött på några andra utmaningar?

– Nej, förutom att det i vintras fastnade grus på golvrälsarna för de flyttbara bokhyllorna. 

Bibliotekssalen ser nästan ut som ett stort skepp.

Foto: Teresa Ahola

Helsingfors stad betalar 70 procent av notan på en miljard kronor och finska staten resten. Så här motiverade stadens borgmästare Jan Vapaavuori miljardsatsningen i fjol:

– Ode symboliserar de viktigaste värdena i vårt samhälle såsom bildning, utbildning, jämlikhet och öppenhet, samt förankrar oss som demokratins försvarare i det främsta ledet.

Samuli Woolston är förvånad över mottagandet. 

– Vanligtvis uppstår det klagomål kring så här dyra projekt. Men det har inte hänt den här gången, vilket är kul. Det kanske beror på att vi blev klara i tid och underskred budgeten på 100 miljoner euro.

Det har däremot inkommit klagomål om att biblioteket inte har fler än 100 000 böcker.

– Men det är inte heller något större problem, Ode har nämligen tillgång till två miljoner böcker som finns i stadens 37 biblioteksenheter. Titlar kan alltid beställas därifrån eller från Helsingfors huvudbibliotek och bibliotekslager i Böle.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Ala ArkitekterHelsingfors

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News