Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Hemsö genomför storaffär i Uppsala - ska omvandla till ny gymnasieskola

Publicerad: 28 april 2021, 08:27

Foto: Anders Bobert

Hemsö förvärvar en universitetsfastighet i Uppsala av Akademiska Hus för att kunna delta i Uppsala kommuns upphandling av gymnasieskola.


Ämnen i artikeln:

UppsalaAkademiska HusHemsö Fastigheter

Fastigheten kallas Kronåsen 1:15 och säljs med en prislapp på 714 miljoner kronor. Den utgörs av knappt 69 000 kvadratmeter mark, med ett tjugotal byggnad om totalt knappt 37 000 kvadratmeter. 

Husen ligger på det så kallade ITC-området, vid Campus Polacksbacken. I dagsläget är den i stora delar uthyrd till universitetet. 

Läs även: Markanvisningstakten sjunker kraftigt enligt ny rapport 

Under 2021 kommer dock lärosätet att lämna lokalerna till en annan byggnad som ägs av Akademiska Hus. Akademiska Hus har därmed inte längre möjlighet att hyra ut Kronåsen 1:15 till sin kärnkund som är universitet och högskolor, enligt ett pressmeddelande.

– Fastigheten passar utmärkt för grund- och gymnasieskoleverksamhet. Vi anser att det är mer lämpligt att en fastighetsägare som har detta som fokusområde tar vid. Hemsö har siktet inställt på ett långsiktigt ägande med ett stort intresse av att bidra till områdets fortsatta utveckling, säger Peter Bohman, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

Hemsö har vunnit kommunens upphandling om ett hyresavtal för en ny gymnasieskola i Uppsala. 

Läs även: Stor intervju med Dan T Sehlberg om att bygga en affär kring omsorgsfastsigheter: ”Den som kan mest vinner” 

– Det innebär att vi kan påbörja projektet med att anpassa området och skapa ett attraktivt gymnasiecampus samt grundskola, säger Jonas Jalkander, projektutvecklare på Hemsö.

Hemsö tillträder den 1 juni 2021 och tar över samtliga befintliga hyreskontrakt i oförändrad form.

Nordanö har varit rådgivare till Akademiska Hus i försäljningen.

Maria Nordlander

Redaktör (Föräldraledig)

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.