Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Hemsö-chefen: Svår ekvation bakom nya äldreboenden

Publicerad: 18 februari 2020, 15:43

Anna Marand, projektutvecklingschef på Hemsö, säger att bemanning kan vara en lika stor utmaning som finansiering av själva bygget när det gäller nya äldreboenden.

Foto: Petronelle Halvorsen

Många av Sveriges kommuner står inför stora utmaningar där stora investeringar behövs inom segmentet samhällsfastigheter, inte minst vad gäller den äldre befolkningen där glappet mellan behov och utbud ökar.


Ämnen i artikeln:

Hemsö FastigheterLuleå

Oppositionen pressade igenom ytterligare två miljarder kronor i statsbidrag till kommuner och välfärd under 2020. Samtidigt är prognosen från Finansdepartementet att det till år 2026 behövs ytterligare 90 miljarder kronor till välfärdssektorn för att upprätthålla dagens servicenivå. Runt om i landet behöver det byggas många nya äldreboenden. Siffran som brukar nämnas är 700 stycken, men det är en sanning med modifikation menar Anna Marand, projektutvecklingschef på Hemsö.

- Vi blir äldre men är också piggare längre upp i åldrarna, men visst finns det ett stort behov.

Eftertraktat bland investerare

Samhällsfastigheter har etablerat sig som ett eget segment i fastighetssektorn. Hemsö var tidigt ute och bolaget bildades 2009 när Tredje AP-fonden köpte in sig i det som var publika fastigheter i Kungsleden. Anna Marand, då fastighetsanalytiker på Kungsleden, har varit med sedan starten.

- Då var det ett fastighetsbolag som ägnade sig åt ett ganska udda fastighetssegment. Det var inte var särskilt många som jobbade med äldreboenden och skolor på den tiden, men sedan dess har det växt.

Det är en tuff situation för kommunerna som i ett ansträngt ekonomiskt läge också behöver investera, inte minst i norra Sverige. Mindre kommuner har stora utmaningar. Anna Marand var under tisdagen på Business Arena i Umeå för att prata om hur det privata kan stötta kommunerna för att få ekonomi och välfärd att gå ihop. 

- Det finns mycket som den privata sektorn kan hjälpa till med. Till syvende och sist handlar det om att få ekvationen att gå ihop, då måste man minska den totala kostnadsmassan. Ett bolag som arbetar med detta kontinuerligt är bättre på upphandling och utförande jämfört med en kommun som endast gör detta var tionde år.

Läs även: Det råder akut brist på äldreboenden 

Äldreboendemarknaden i Sverige utgörs i dag av cirka 25 procent privatägda boenden. Frågan är om kommunerna ser de privata möjligheterna eller om det finns ideologiska spärrar där uppfattningen är att välfärden ska omfattas av det offentliga.

- Traditionellt sett skulle man kunna tänka att de blå kommunerna är för det privata medan de röda vill sköta det själva, men det är inte något vi ser. Färg spelar oftast ingen roll utan det är oftast en mer pragmatisk syn hos respektive kommun. Många kommuner brukar också framhärda att konkurrens är bra, det gör att utvecklingen går framåt när man konkurrensutsätter sin egen verksamhet. Det är mindre politiskt drivet än vad man kan tro, säger Anna Marand.

Nyligen öppnade Hemsö ett nytt äldreboende i Boden och företaget utvecklar även ett äldreboende i Luleå. Men att få ekonomin att gå ihop är betydligt svårare för de mindre orterna. Problemet handlar här egentligen inte om att få finansiering till att bygga äldreboende, menar Anna Marand, utan den riktigt stora utmaningen är tillgång till personal.

- Det är ingen vits att bygga ett äldreboende för 200 miljoner och sedan inte ha någon möjlighet att bemanna. Det är en svår nöt att knäcka. Man måste nog gå ihop fler kommuner och se vad man kan göra tillsammans. 

Läs även: Hemsö köper för 1,1 miljarder i Tyskland 

En del lyfter att byggandet av äldreboenden kan avhjälpa en del av bostadsproblematiken då det skapar flyttkedjor. Inte minst i de norra delarna av landet där det är svårt att få ihop finansiering till ett husbygge. Här skulle det teoretiskt kunna frigöras hus om de äldre flyttade. Anna Marand ser dock inte den möjligheten som situationen ser ut i dag. Dagens äldreboende är mer eller mindre en palliativ vårdplats för de sista månaderna i livet. Ett alternativ är så kallade trygghetsboende, eller mellanboende.

- Det är den kategorin som behöver byggas om vi pratar flyttkedjor. Men den marknaden har man pratat om i över tio års tid. Efterfrågan finns men är också här svårt att få ihop kalkylerna när det ska byggas nytt, hyresnivåerna är fortsatt för höga för att äldre ska vilja flytta dit. Efterfrågan kommer, men frågan är när. Vi blir som sagt piggare längre upp i åldrarna och i stället för att lägga pengar på ett boende finns det många äldre som hellre lägger pengar på annat, till exempel resor.

Mer om Hemsö

Verksamhet startade 2001 inom Kungsleden då de första samhällsfastigheterna förvärvades. 2009 blir Hemsö ett självständigt bolag, ägare är till lika delar Tredje AP-fonden och Kungsleden. 2012 förvärvar Tredje AP-fonden 100 procent av Hemsö.

I dag ägs Hemsö av Tredje AP-fonden till 85 procent och av AB Sagax till 15 procent. 

94 procent av Hemsös totala hyresintäkter kommer från skattefinansierad verksamhet. 

Hemsö förvaltar fastigheter i Sverige, Tyskland och Finland.

Mattias Fröjd

Reporter

mattias.frojd@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Hemsö FastigheterLuleå

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.