Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Samhällsfastigheter

Fastighetsmarknaden i stort ännu stabil

Publicerad: 18 Oktober 2012, 05:01

Avkastningskraven på fastighetsmarknaden ligger överlag kvar på en stabil nivå, framförallt i de större städerna och de mer attraktiva områdena. En svagt ökad osäkerhet vägs upp mot lägre marknadsräntor och stort köpintresse för fastigheter då alternativa placeringar tappat i attraktivitet.


Avkastningskraven på fastighetsmarknaden ligger överlag kvar på en stabil nivå, framförallt i de större städerna och de mer attraktiva områdena. En svagt ökad osäkerhet vägs upp mot lägre marknadsräntor och stort köpintresse för fastigheter då alternativa placeringar tappat i attraktivitet. Ett segment som haft en något sämre utveckling är industri- och logistikfastigheter. Det menar Forum Fastighetsekonomi i en analys.

Även kontorshyresnivåerna har, generellt sett, varit relativt stabila under en lång tid menar Forum Fastighetsekonomi. För de mest attraktiva delmarknaderna kan även en viss uppgång noteras. Hyresnivåerna för segmentet butiksfastigheter (lokaler) har emellertid, runt om i landet, mött en viss avkylning. De noterade topphyrorna hamnar enligt analysen just nu på en något lägre nivå än vad fallet var för ett år sedan.

Inte heller vakansgraden (andelen tomma lokaler) har förändrats på något markant sätt. På vissa av de mest attraktiva marknaderna har vakanserna sjunkit, om än tämligen marginellt. Malmö är dock ett undantag enligt Forum Fastighetsekonomi. Där har ett ökat utbud av nya lokaler gjort att vakanserna ökat något.  Andelen tomma butikslokaler i sämre lägen ökar också generellt sett över landet.

Sammantaget innebär det att det under det senaste året inte skett några signifikanta värdeförändringar på kommersiella fastigheter. Ett segment som dock bryter mönstret något är industri- och logistikfastigheter och i synnerhet för sämre lägen. Där pågår för närvarande en värdenedgång som mest kan förklaras av bankernas svaga intresse att finansiera sådana fastigheter.
– Att fastighetsmarknaden fortfarande står relativt opåverkad i förhållande till den rådande ekonomiskt oroliga situationen är i någon mån överraskande, säger P-O Skoog som är värderingschef på Forum Fastighetsekonomi.
Han menar dock att en mer konkret förändring kan vara förestående på grund av att den svenska ekonomin och konjunkturen nu bekräftats vara i nedgång, vilket kan få konsekvenser i form av bland annat ökade vakanser och lägre hyresnivåer.

Forum Fastighetsekonomi påpekar även att börsens fastighetsaktier inte uppvisar några uppenbara tecken på nedgång, trots att börsen brukar reagera tidigt och ofta kraftfullt på signaler om framtida förändringar.

Analysen bygger på databasen Fastighetsmarknadsinformation som innehåller uppgifter om hyresbostäder, kontor, butiker och industri.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Forum Fastighetsekonomi

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.