Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Fastighetslån för 46 miljarder förfaller

Publicerad: 3 juli 2012, 11:55

En hel del lån på den europeiska kommersiella fastighetsmarknaden löper ut under juli månad.


Ämnen i artikeln:

Fitch

En hel del lån på den europeiska kommersiella fastighetsmarknaden löper ut under juli månad och enligt det internationella kreditvärderingsinstitutet Fitch Ratings kommer betalning för huvuddelen av dessa att utebli. Orsaken är brist på refinansieringsmöjligheter på den redan pressade lånemarknaden.

Det framgår av en snabbanalys som Fitch nu har publicerat på Fitch Wire. Det sammanlagda beloppet lån som förfaller i juli är 5,2 miljarder euro, närmare 46 miljarder kronor enligt måndagens officiella växelkurs. Under juni löpte inga lån ut och i maj endast ett.

Förra veckan meddelade tyska banken Commerzbank att den inte kommer att finansiera fler lån för den kommersiella fastighetsmarknaden, något som spädde ytterligare på den redan befintliga finansieringsproblematiken då Commerzbank är den största bland Tysklands fastighetsfinansiärer.

Ungefär 40 procent av de europeiska kommersiella fastighetslånen har redan förlängts åtminstone en gång tidigare enligt Fitch och endast 15 procent av lånen betalades till fullo på förfallodatum. Bland de 32 lån som förfaller nu i juli har 13 stycken – vilket utgör 41 procent – redan förlängts.

Det största bland de snart utlöpta lånen är på 380 miljoner euro och användes för delfinansiering av en handelsfastighet. Av de åtta lån som användes för finansiering av transaktion har sex stycken redan förfallit och försummats.

Något som talar för att en del av de andra lånen kommer att refinansieras är det faktum att de bakomliggande CMBS-obligationerna inte ska återbetalas förrän 2016 och i vissa fall till och med 2020.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Fitch

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.