Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Drömmen om en skola för drömmar

Publicerad: 24 september 2018, 13:00

Milad Mohammadi under sitt anförande på Business Arena Stockholm.

Foto: Elias Ljungberg.

Ett av de viktigaste verktygen vi har för att stärka integration och mångfald är skolan. Med utgångspunkt i att bygga upp självförtroende och självkänsla hos ungdomar i utsatta områden startade Milad Mohammadi, Amir Sajadi och Helya Riazat Järvaskolan. Ledord i arbetet har varit förtroende och relationsbyggande, både med barn och familjer.


Ämnen i artikeln:

Business Arena

Milad Mohammadi, föreläsare, statsvetare, jurist och inte minst en inspiratör, kom till Sverige från Iran som tvååring. Trots tuffa förutsättningar har han lyckats ta dubbla examina samt, bland annat, utsetts till Sveriges bästa talare och supertalang. Målet i dag är att vara en förebild för att inspirera andra att söka sina drömmar, det är också något han pekar ut som avgörande för att han lyckades där många av hans vänner i samma situation inte lyckades.

– Jag hade förebilder, vuxna som investerade blod, svett och tårar i mig. Människor som öppnade upp dörrar, som trodde på mig och vågade se mig för mina drömmar och potential och inte min utsida, sade Milad Mohammadi under sitt anförande på Business Arena Stockholm.

För Milad Mohammadi var den initiala planen att bli diplomat men istället bestämde han sig för att följa sin dröm om att starta vad han kallar för Sveriges bästa skola. Tillsammans med entreprenören Amir Sajadi och juristen Helya Riazat, som delade visionen, lyckades man samla sju miljoner till projektet på 3,5 år. Skolan heter Järvaskolan, ligger i Kista och startade 2016. Milad Mohammadi berättar att man började med att annonsera ut 14 lärartjänster till högstadieskolan, 300 lärare hörde av sig och ville vara med i projektet, annonsen till rektor för skolan gav svar från 70 erfarna rektorer.

Ambitionen var skolan mitt i byn, en plats för alla, alla dagar i veckan både dag och kvällstid, med skola, kultur, idrott med mera för att utnyttja lokaler som annars står tomma större delen av dygnet. För att fylla skolan skickade man ut ett informationsbrev på alla majoritetsspråk i området som omfattar Husby, Kista, Tensta, Rinkeby, Akalla och Hjulsta. Flera hundra familjer kom på öppet hus, berättar Milad Mohammadi, där var det först till kvarn som gällde och man antog 110 elever. Han poängterar också vikten av att familjerna är delaktiga och engagerade.

– Sedan bestämmer vi oss för att förstärka relationen mellan skola och hem, ett enormt glapp. Jag gör 110 hembesök, går hem till varje familj, en timme per familj. Har med mig människor som kan språket och pratar och dokumenterar. Ställer förväntningar och krav och de tillbaka, de blir glada. De säger att de trodde de var bortglömda i samhället, säger Milad Mohammadi.

Efter en tuff start har det gått bättre och 90 procent av eleverna har höjt sina betyg, berättar Milad Mohammadi. Skolans värderingar handlar om stark gemenskap och familjekänsla samt höga förväntningar och tydliga krav, här menar Milad Mohammadi att forskning från Rädda Barnen pekar på att förväntningarna på barn i förortsskolor är så låga att de inte klarar av att prestera. Man vill också ha ett nära samarbete med näringsliv, arbetsliv och föreningsliv. Den sista värderingen handlar om drömmar.

– Gränslösa drömmar, inget är omöjligt och bara du är beredd att anstränga dig kommer vi att stötta 24/7, men vi ställer också krav.

Skolan drivs av den ideella stiftelsen Roya Foundation, en icke vinstdrivande stiftelse. Nu vill man expandera där det pedagogiska målet är 100 procent gymnasiebehörighet. Den större visionen handlar om att skapa en modell i stadsutvecklingen för integration och inkludering.

– Jag, Amir och Helya har bestämt att det ska bli fler skolor. Vi pratar med fastighetsbranschen om att i och med tillbyggnad av bostadsområden så ska vi också vara en central del av den byggnationen. Bli större och större och mer kvalitativa med bättre undervisning, bättre ekonomi och bättre kvalité. Sedan får vi se, vi tar ett år i taget även om vi har en vision som kommer ta 20, 30 eller 50 år, för det kommer ta så lång tid att lösa de här problemen. Men till dess kommer vi kämpa så gott vi kan. Hittills har det sett bra ut och jag ser fram emot framtiden.

Mattias fröjd

Ämnen i artikeln:

Business Arena

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News