onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Samhällsfastigheter

Byggde skolgård på fastighetens tak – så gick projektet till

Publicerad: 9 januari 2023, 09:35

Anna Ejenstam, marknadsområdesansvarig på Stenvalvet. Till höger den aktuella fastigheten Kabelrullen 3 i Älvsjö som fått en skolgård på taket.

Foto: Liza Simonsson och Stenvalvet

Stenvalvet har kompletterat en befintlig skolbyggnad i Älvsjö med en skolgård – på fastighetens tak. Nu kan eleverna börja använda sin nya yta, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetStockholm

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Hyresgästen Internationella Engelska Skolan (IES) behövde en större skolgård till sina lokaler i Stenvalvets fastighet Kabelrullen 3 i Älvsjö söder om Stockholm.

Fastighetsbolaget valde då en oortodox lösning i sammanhanget, att placera skolgården på fastighetens tak, rakt ovanpå skolmatsalen. Projektet påbörjades i augusti 2021 och står nu färdigt med 1 100 kvadratmeter bestående av ytor för bland annat pingis, innebandy och en löpbana.

Läs mer: Förvaltarnas framtidsspaningar: ”Kommer finnas mer behov för spetskompetenser”

– Det har varit ett utmanande projekt att med ekonomiska ramar säkerställa en bra lösning som uppfyller både hållbarhets-, underhålls- och säkerhetskrav. Däremot har det varit spännande att vara nytänkande med innovativa lösningar. Att nyttja en takyta för att ge elever och personal mer utrymme till aktiviteter och utomhusundervisning känns väldigt roligt, säger Anna Ejenstam, marknadsområdesansvarig på Stenvalvet och ansvarig för fastigheten, i en kommentar.

Läs mer: Analytiker efter SBB:s jätteaffär: Fler bolag kommer följa efter

Skolgården har uppförts med trall av kompositmaterial som väger mindre och är mer brandsäkert än vanlig trall. Det är ett av de klimatsmarta materialval som gjorts i linje med Stenvalvets långsiktiga mål att vara klimatneutrala år 2030.

Den största utmaningen under projektet har varit säkerhetsbiten. Bland annat har 20 ton stål tagits bort för att taket skulle klara belastningen som den utsätts för i och med sitt nya användningsområde. Dessutom har en ny planlösning tagits fram för att uppnå en enkel tillgång till skolgården. Ytan är instängslad med ett klättersäkert stängsel på 2,4 meters höjd.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev