fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Samhällsfastigheter

Brist på studentbostäder: "Vi vet att det inte räcker"

Publicerad: 10 juli 2023, 07:17

Mattias Carrass, vd Stockholms studentbostäder.

Foto: Lena Hammar, SSSB

På onsdag får tusentals studenter sina antagningsbesked, men för många som blivit antagna kan det bli svårt att hitta en bostad vid terminsstart.

Ämnen i artikeln:

Stockholms studentbostäderStockholm

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Fler studentbostäder väntas möta årets behov något bättre jämfört med föregående år, men bristen är fortfarande påtaglig speciellt i de populäraste studieorterna.

– Vi har byggt ikapp en del av bristen, men just vid terminsstarten är det tufft på flera håll. Därför behöver kommunerna prioritera studentbostadsbyggande, men också se till att det finns effektiva lösningar för att hantera de tillfälliga efterfrågetopparna kring terminsstarten, kommenterar Stina Olén, vd Studentbostadsföretagen.

Läs även: Bransch-vd:n: “Lättnader i byggkraven räcker inte”

Stockholms studentbostäder har skapat 188 nya bostäder på Campus Lappis med inflytt vid terminsstarten i augusti, men det saknas fortfarande mellan 6 000 och 10 000 studentbostäder i huvudstaden.

– Vi är glada att kunna erbjuda nybyggda studentbostäder, men vet att det inte räcker. Vi behöver bygga ännu mer och vår ambition är att fortsätta bygga fler bostäder i campusnära lägen, kommenterar bolagets vd Mattias Carrass.

Ungdomsbarometerns rapport från april, utförd på uppdrag av Studentbostadsföretagen, visar att en av fyra studenter väljer bort bland annat Stockholm till följd av bostadsbristen, inte minst studenter från ekonomiskt svagare familjer.

– Vi vill ge alla studenter samma möjlighet att välja att studera i Stockholm, oavsett vilka förhållanden de kommer från, säger Carrass.

Läs även: Högre räntor längre – så påverkas fastighetsbolagen

Stockholms studentbostäder är Sveriges största studentbostadsföretag med 8 500 bostäder som förmedlar ungefär 1 100 bostäder inför terminsstart, vilket motsvarar en femtedel av alla de bostäder som förmedlas på ett år.

– Det är viktigt att arbeta även med det befintliga beståndet för att skapa plats för fler studenter. Under hela året lägger vi ner ett stort arbete på vår boprövning för att säkerställa att alla som bor hos oss verkligen är aktiva studenter, säger Mattias Carrass.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev