Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Boverket: Vaccinlokaler omfattas av undantag

Publicerad: 24 mars 2021, 09:31

Vaccinlokaler omfattas av undantag i plan- och bygglagen.

Foto: Getty Images

Byggnader som används för vaccinering mot covid-19 klassas som tillfälliga vårdbyggnader och omfattas av vissa undantag från plan- och bygglagen fram till årsskiftet. Det meddelar Boverket.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetPBLBoverket

Med vårdbyggnad avses en byggnad som behövs för hälso- och sjukvård. Eftersom vaccinlokaler används för att förebygga sjukdomen covid-19 så klassar Boverket dessa som tillfälliga vårdbyggnader. 

Läs även: Vaccinlokaler stoppas – momssmäll hotar fastighetsägare 

”Det innebär att de omfattas av de undantag från plan- och byggreglerna som gäller för tillfälliga vårdbyggnader och vissa tillhörande åtgärder som behövs på grund av sjukdomen covid-19”, skriver Boverket på sin hemsida. 

Undantag från hänsynskrav, utformningskrav, tekniska egenskapskrav, tomtkrav och krav på planenlighet för tillfälliga vårdbyggnader tillämpas exempelvis enligt förordning 2020:254, vars giltighetstid Boverket har förlängt.

Samtliga förutsättningar för att undantag från krav på lov gäller även för tillfälliga vaccinationslokaler. 

”Även förordningens regler om anmälan, skyldighet att underrätta byggnadsnämnden, krav, rivning, återställande och tillsyn gäller för tillfälliga vaccinationslokaler”. 

Nu gällande undantag innebär att åtgärden måste påbörjas senast i juli och platsen där åtgärden har vidtagits återställas eller byggnadens användning återgå till den ursprungliga senast den 31 december 2021.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

CoronavirusetPBLBoverket

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News