Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Samhällsfastigheter

Barnsjukhus i Göteborg har byggts om – klart för inflytt

Publicerad: 14 December 2020, 14:51

Tillbyggnaden är klar.

Foto: Västfastigheter

Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg har byggts om och tillbyggnaden är nu klar för inflyttning.


Ämnen i artikeln:

Västfastigheter

Sahlgrenska universitetssjukhuset och Västfastigheter är nu klara med den 33 000 kvadratmeter stora tillbyggnaden av Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Läs även: Skanska och Västfastigheter samarbetar i Göteborg

För fem år sedan togs första spadtaget till det som nu är en 33 000 kvadratmeter stor tillbyggnad dit stora delar av barnsjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommer att flytta. I den nya delen finns bland annat 1 300 rum, 16 intensivvårdsplatser, en stor operationsavdelning, lekterapi med bibliotek och skola, arbets- och fysioterapi, en bassäng med höj- och sänkbar botten och en egen sterilcentral som kommer att försörja hela Östra sjukhuset med sterilt gods. 

Läs även: Västfastigheter klara med vårdbygge i Kungälv

I början av december godkändes entreprenaden vilket innebär att verksamheten kan börja ta fastigheten i bruk. Arbetet med utemiljön, vissa konstinstallationer och en del mindre projekt inne i fastigheten återstår att färdigställa, skriver Västfastigheter i ett pressmeddelande.

Mer om Drottning Silvias barnsjukhus

• Byggnaden omfattar cirka 33 000 kvadratmeter, väger cirka 103 000 ton, har 75 mil kabel och 6 mil rör. Huset har sex våningar ovan mark och en helikopterplatta på taket. 

• I den nya delen finns bland annat 1 300 rum, 16 intensivvårdsplatser, en stor operationsavdelning, lekterapi med bibliotek och skola, arbets- och fysioterapi, en bassäng med höj- och sänkbar botten och en egen sterilcentral som kommer att försörja hela Östra sjukhuset med sterilt gods. 

• Cirka 5 000 personer har arbetat i projektet: snickare, betongarbetare, el- och VVS-ingenjörer, ljusdesigners, akustiker, besiktningsmän och inredningsarkitekter med flera. 

• Västfastigheter är beställare och NCC generalentreprenör.  

• Byggnaden är certifierad enligt Miljöbyggnad Guld. Det innebär att byggnaden uppnår krav för låg energiförbrukning, en sund innemiljö och giftfria material. Bra för klimatet i allmänhet – och för verksamheten i synnerhet. 

Ω Gestaltningen har skapats med fokus på barn- och ungdomar och för en god arbetsmiljö för alla som ska arbeta i byggnaden. Det gäller såväl den arkitektoniska utformningen som den konstnärliga gestaltningen.  

• Hösten 2020 beräknas slutkostnadsprognosen till omkring 2 miljarder kronor. 

 

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Västfastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.