Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Barnsjukhus i Göteborg har byggts om – klart för inflytt

Publicerad: 14 december 2020, 14:51

Tillbyggnaden är klar.

Foto: Västfastigheter

Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg har byggts om och tillbyggnaden är nu klar för inflyttning.


Ämnen i artikeln:

Västfastigheter

Sahlgrenska universitetssjukhuset och Västfastigheter är nu klara med den 33 000 kvadratmeter stora tillbyggnaden av Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Läs även: Skanska och Västfastigheter samarbetar i Göteborg

För fem år sedan togs första spadtaget till det som nu är en 33 000 kvadratmeter stor tillbyggnad dit stora delar av barnsjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommer att flytta. I den nya delen finns bland annat 1 300 rum, 16 intensivvårdsplatser, en stor operationsavdelning, lekterapi med bibliotek och skola, arbets- och fysioterapi, en bassäng med höj- och sänkbar botten och en egen sterilcentral som kommer att försörja hela Östra sjukhuset med sterilt gods. 

Läs även: Västfastigheter klara med vårdbygge i Kungälv

I början av december godkändes entreprenaden vilket innebär att verksamheten kan börja ta fastigheten i bruk. Arbetet med utemiljön, vissa konstinstallationer och en del mindre projekt inne i fastigheten återstår att färdigställa, skriver Västfastigheter i ett pressmeddelande.

Mer om Drottning Silvias barnsjukhus

Byggnaden omfattar cirka 33 000 kvadratmeter, väger cirka 103 000 ton, har 75 mil kabel och 6 mil rör. Huset har sex våningar ovan mark och en helikopterplatta på taket. 

I den nya delen finns bland annat 1 300 rum, 16 intensivvårdsplatser, en stor operationsavdelning, lekterapi med bibliotek och skola, arbets- och fysioterapi, en bassäng med höj- och sänkbar botten och en egen sterilcentral som kommer att försörja hela Östra sjukhuset med sterilt gods. 

Cirka 5 000 personer har arbetat i projektet: snickare, betongarbetare, el- och VVS-ingenjörer, ljusdesigners, akustiker, besiktningsmän och inredningsarkitekter med flera. 

Västfastigheter är beställare och NCC generalentreprenör.  

Byggnaden är certifierad enligt Miljöbyggnad Guld. Det innebär att byggnaden uppnår krav för låg energiförbrukning, en sund innemiljö och giftfria material. Bra för klimatet i allmänhet – och för verksamheten i synnerhet. 

Ω Gestaltningen har skapats med fokus på barn- och ungdomar och för en god arbetsmiljö för alla som ska arbeta i byggnaden. Det gäller såväl den arkitektoniska utformningen som den konstnärliga gestaltningen.  

Hösten 2020 beräknas slutkostnadsprognosen till omkring 2 miljarder kronor. 

 

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Västfastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.