Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Arkitekturskolan för dyr – kan tvingas skära ned

Publicerad: 2 mars 2016, 17:00

Arkitekturskolan. Ansvarig arkitekt: Bolle Tham och Martin Videgård.

Arkitektutbildningen vid KTH flyttade med buller och bång in i sitt nya hus i somras. Efter knappt ett år visar det sig att hyran är så hög att skolan kan tvingas skära ned för att klara den försämrade ekonomiska situationen.


Ämnen i artikeln:

Akademiska HusKTH

Arkitektutbildningen vid KTH flyttade med buller och bång in i sitt nya hus i somras. Efter knappt ett år visar det sig att hyran är så hög att skolan kan tvingas skära ned – alternativt hyra ut delar av skolan till andra verksamheter inom KTH.

Skolan, som i höstas vann Kasper Salin-priset, byggdes som svar på den gamla skolan på Östermalmsvägens stora renoveringsbehov. Den nya byggnaden drog ut på tiden, men under sommaren 2015 flyttade utbildningen till slut in i sitt nya hus.

I slutet av förra veckan hölls dock ett möte på skolan, där studenter och lärare informerades om den nya ekonomiska situationen, och vilka konsekvenser den kan leda till.

– Det är en försämrad ekonomisk situation, som innebär nackdelar för vår del. I diskussioner med universitetsledningen försöker vi nu förklara konsekvenserna, där vi menar att det borde finnas en förståelse för att förändringar som är dåliga för en institution är dåligt även för KTH som helhet, säger Anders Johansson, prefekt på arkitekturskolan till Fastighetsnytt. Det var också han som höll i informationsmötet förra veckan.

Den försämrade ekonomin beror i huvudsak på den höjda hyran i och med flytten till den nya skolan. På grund av den gamla skolans skick betalades där bara 70 procent av den enhetshyra som KTH i regel tillämpar för alla sina lokaler.

Anders Johansson. Foto: KTH.

Anders Johansson. Foto: KTH.

Det är Akademiska Hus som hyr ut lokalerna till KTH. Hyran för arkitekturskolan är 36 miljoner kronor per år, inklusive värme och vatten.

– Den nya skolan är 9,1 miljoner dyrare i totala hyresrelaterade kostnader för oss per år, säger Anders Johansson.

Enligt Akademiska Hus är hyran framförhandlad med kunden, det vill säga KTH, innan bygget påbörjades. Bolaget har sedan byggt lokalerna utefter kundens önskemål.

Kommer det här som en överraskning eller fanns det med i kalkylen från början?
– Vi har vetat om att vi kommer att få de här nivåerna i två år. KTH har också förstått att vi inte riktigt klarar av dem, säger Anders Johansson.

Under tre år har arkitekturskolan därför fått fem miljoner kronor om året i kompensation av KTH, för att ha råd med de ökade kostnaderna.

Sten Wetterblad är regiondirektör på Akademiska Hus.

Skulle ni, enligt era stadgar, kunna sänka hyran för att bibehålla utbildningens kvalitet?
– Enligt uppdraget från vår ägare (reds. anm. staten) ska våra hyror vara marknadsmässiga. Det motiveras bland annat med att Akademiska Hus inte ska snedvrida konkurrensen på fastighetsmarknaden och inte ska gynna enskilda lärosäten och därmed ge landets lärosäten olika förutsättningar, säger Sten Wetterblad till Fastighetsnytt.

Sten Wetterblad. Foto: Akademiska Hus.

Sten Wetterblad. Foto: Akademiska Hus.

Från KTHs sida säger man att arkitekturskolan betalar samma hyra som alla andra på campus.

– De betalar samma hyra som alla andra på campus, men de har fått extra bidrag under tre år för att ”bo in sig” – sen kan det bli så att det blir större eller mindre lokaler, säger Anders Lundgren, KTHs förvaltningschef till Fastighetsnytt.

Hur är tanken att de ska ha råd efter att kompensationen slutar komma?
– Det ska de nog klara av. De ska bo kvar, de har ju precis flyttat in och vi har ju byggt en ny arkitekturskola för att de ska vara där.

En annan anledning till den försämrade ekonomin beror på fördelningen av de pengar som KTH varje år får av utbildningsdepartementet. KTH har meddelat att man kanske ska förändra hur pengarna, som tilldelas per student på grundutbildningarna, fördelas mellan institutionerna. Det skulle innebära att arkitektstudenterna skulle tilldelas mindre per student – pengar som står för en stor del av arkitektskolans intäkter.

Anders Johansson på arkitekturutbildningen håller trots de försämrade ekonomiska utsikterna med Anders Lundgren om att det inte finns på kartan att man skulle hitta andra, billigare, lokaler.

– Det finns billigare lokallösningar, men det finns inga diskussioner om att flytta. Nu har vi precis flyttat hit och vi får göra det bästa av det. Vi kommer dock att vara tvungna att omdisponera våra lokaler för att på något sätt öka intäkterna, säger Anders Johansson.

Vilka förändringar och justeringar som måste göras är inte beslutade. I detta nu pågår diskussioner med utbildningsledningen om hur man ska gå vidare. Inom några veckor tror Anders Johansson att man bör ha fått besked.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Akademiska HusKTH

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.