lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Samhällsfastigheter

Annika Wallenskog: ”Samhällsfastigheter kommer behöva byggas på helt andra ställen än man trott förut”

Publicerad: 27 augusti 2021, 13:01

Foto: Annika Wallenskog Foto Thomas Carlgren

Vad kommer hända inom samhällsfastigheter framöver? Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner siar om framtiden.

Ämnen i artikeln:

Annika WallenskogSKR

– Vad man kan se är att pandemin har fått väldig stor effekt på befolkningsutvecklingen. SCB:s befolkningsprognos från slutet av april visar att antalet födda barn och unga väntas minska framöver. Det är stor skillnad jämfört med för två prognoser sedan, då man såg en väntad ökning på 9 procent. Dessutom ser vi en förändring i flyttmönstren och att färre nyanlända kommer till Sverige. Första kvartalet i år tappade Stockholms stad 174 personer, ett väldigt ovanligt tapp. Vi tror att flytt-trenden kommer hålla i sig, vilket innebär att samhällsfastigheter kommer behöva byggas på helt andra ställen än man trott förut. 

Läs även: LISTA: Elva nytänkande samhällsfastigheter som byggs just nu 

Hur ska samhällsbyggnadsbranschen tänka då?
– Jag uppmanar alla kommunernas ekonomichefer och fastighetschefer att gå igenom de här prognoserna och titta på vartåt de pekar och om de stämmer med kommunens byggplaner. Även resten av samhällsbyggnadsbranschen måste vara med och fundera över hur prognoserna påverkar efterfrågan och hur kan vi använda den digitala tekniken bättre för att lösa de behov som samhällsfastigheternas verksamheter löser i dag.

Hur tror du pandemin kommer påverka hur vi utformar fastigheter?
– Jag tror att vi kan komma att få se att man både på kontor och i skolor kommer vilja ha verksamhet i mindre grupper – men ändå tillsammans – och att vi kommer använda mer digital teknik för att lösa till exempel vårdärenden.

Hur ska branschen hantera svängningar fram och tillbaka i befolkningsprognoserna och att allt nu är så osäkert?
– Byggandet tar väldigt lång tid så branschen måste vara öppen för att förändras så vi inte fastnar i fastigheter vi inte har behov av. Fastigheter kan byggas med planerade möjligheter att styra om verksamheten, som från skola till äldreboende till exempel. 

Har vi råd att bygga de samhällsfastigheter som behövs?
– Sverige är ett rikt land så de offentliga finanserna borde man klara på 50 års sikt. Nu har regering och riksdag också tillskjutit ytterligare 1 miljard kronor till att bygga äldreboenden. Men vi måste jobba med att ställa om digital teknik och låta invånarna göra mer själva så vi kan bedriva mer äldrevård i hemmen.

Martina Strand Nyhlin

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev