Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

Åklagaren: Utredningen mot Ilija nedlagd

Publicerad: 20 maj 2020, 12:50

Samhällsbyggnadsbolagets grundare och vd Ilija Batljan är inte längre misstänkt för insiderbrott. ”Förundersökningen är nedlagd”, säger åklagaren Thomas Langroth till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Ilija BatljanSBB FastigheterLennart SchussMichael Cocozza

Åklagaren Thomas Langroth på Ekobrottsmyndigheten säger att det inte längre finns anledning att fullfölja förundersökningen.

– Förundersökningen mot Ilija Batljan är nedlagd, säger han till Fastighetsnytt. 

Så här står det i de dokument som Fastighetsnytt har tagit del av: 

”På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt”.

Det betyder att åklagaren har avslutat handläggningen av ärendet. Om det senare kommer fram nya uppgifter i ärendet, kan förundersökningen komma att tas upp igen.

Läs även: Ilija Batljan frisläppt – men misstankarna kvarstår  

Ilija Batljan har hela tiden avvisat alla anklagelser mot honom. 

– Jag är lättad, men inte förvånad över åklagarens beslut. Nu gäller det för mig att fortsätta med full kraft som vd för SBB, och tillsammans med vårt starka team fortsätta leverera resultat, säger han i ett pressmeddelande. 

Att förundersökningen är nedlagd ses även som ett glädjande besked av Lennart Schuss, styrelseordförande på SBB. 

– Nu lägger vi åter fullt fokus på den ordinarie verksamheten, där SBB som Nordens största fastighetsbolag inom social infrastruktur fortsätter att skapa långsiktiga och hållbara värden, säger han i ett uttalande. 

Ilija Batljan har även hela tiden fått stöd av Michael Cocozza, styrelseordförande på Botrygg och en av SBB:s större aktieägare, som nu uppger att dagens besked var väntat för alla som känner Ilija. 

– Men aktien tog mycket stryk. Den ger i dagsläget 12 procents totalavkastning, samtidigt som liknande fastigheter handlas på en nivå med 5–6 procent totalavkastning på fastighetsmarknaden, säger han till Fastighetsnytt.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.