Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Samhällsfastigheter

1,25 miljarder till äldrebostäder

Publicerad: 6 oktober 2015, 06:44

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

På måndagen tog äldreminister Åsa Regnér och bostadsminister Mehmet Kaplan emot slutbetänkandet för utredningen om bostäder för äldre.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaMehmet Kaplan

– Det är angeläget att öka antalet bostäder för äldre. Det gynnar särskilt äldre kvinnor, säger äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Utredningen föreslår ett paket med åtgärder inom fyra områden, i syfte att:

- förbättra tillgängligheten i det befintliga bostadsbeståndet,
- få fram fler bostäder för äldre, även på svaga marknader, med
- fokus på boendeformer som ger möjligheter till gemenskap, underlätta för seniorer att flytta till – eller bo kvar i – en bostad som det går att åldras i, samt att
- främja forskning och annan kunskapsutveckling kring tillgänglighetsfrågor och gemenskap i boendet

– Vi har all anledning att investera i fler bostäder för våra äldre. Sverige behöver en bostadspolitik som växlar upp och skapar förutsättningar för fler bostäder till fler grupper av människor. Därför tar regeringen nu i budgeten ett krafttag och genomför ett riktat stöd på 1,25 miljarder kronor på bostäder för äldre under de närmaste fyra åren, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.

I sitt slutbetänkande “Bostäder att bo kvar i” föreslår utredningen att ett särskilt investeringsstöd för trygghetsbostäder samt ett bidrag till hissinstallationer återinförs. Syftet är att öka utbudet av trygghetsbostäder och tillgängliga bostäder, vilket man tror ska få igång fungerande flyttkedjor.

Vill se fler åtgärder mot inlåsningseffekter
Branschorganisationen Fastighetsägarna tycker att det är bra med tillgänglighetsfrämjande åtgärder överlag – men tycker att det saknas fler åtgärder mot inlåsningseffekter.

– Det är bra att utredningen sätter fokus på den låga rörlighet som följer av inlåsningseffekterna på bostadsmarknaden. Att dela upp bostadsmarknaden utifrån olika boendekategorier är dock att göra konsumenterna en björntjänst. En fungerande bostadsmarknad har förutsättningar att hantera olika behov. Regeringen måste därför fokusera på reformer som riktas mot inlåsningseffekter generellt, för hela marknaden, säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige.

– Slutligen förundras man något över varför utredningen valt att kalla sitt betänkande “Bostäder att bo kvar i”, när de uttryckligen säger att rörligheten på bostadsmarknaden måste öka, avslutar Rikard Silverfur.

Här kan du läsa hela slutbetänkandet.

Redaktionen

Källa: Regeringen, Fastighetsägarna

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.